KEREWIN CONSULT

licht op talent

Kerewin Consult zet virtual reality in
Maandag, 20 mei 2019

Kerewin Consult zet virtual reality in

Kerewin Consult zet nu ook virtual reality (VR) in bij leiderschap assessments. Een VR-assessment is een innovatieve simulatie oefening waarin de deelnemer in een werksituatie wordt geplaatst en die ervaart alsof hij of zij er zelf bij is. De combinatie van virtual reality met bewezen assessment-methodiek opent nieuwe perspectieven voor leiderschapsontwikkeling.

 

Deelnemers aan een VR-assessment krijgen een VR-bril op en begeven zich dan in een realistische werksituatie. Hierin beleven zij de interactie van een groep mensen met verschillende rollen, belangen en karakters. Zij observeren het groepsproces door actief om zich heen te kijken en beoordelen het gedrag door het beantwoorden van vragen. Die antwoorden worden gescoord en verwerkt tot een rapportage met genormeerde resultaten. VR-assessment gaat daarmee zowel over individueel gedrag als over groepsprocessen.

 

VR-assessment is een zogenaamde Situational Judgment Test (SJT). In de literatuur wordt aan deze methodiek een aantal positieve kenmerken toegekend zoals: 

 

  • Hoge voorspellende waarde voor werk- en leerprestaties (predictieve validiteit)
  • Toegevoegde voorspellende waarde bovenop andere instrumenten (incrementele validiteit)
  • Deelnemers waarderen SJT's als leuk, fair en relevant (indruksvaliditeit)
  • Weinig score verschillen tussen meerderheids- en minderheidsgroepen (adverse impact)

 

Deze gunstige eigenschappen gelden in versterkte mate voor SJT's met video in plaats van tekst omdat deze geen beroep doen op leesvaardigheid en realistischer zijn. Virtual Reality gaat wat dat betreft weer een stap verder dan gewone video. Naar VR-assessment is onderzoek gedaan in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. De resultaten van dit onderzoek zijn positief en ondersteunen de betrouwbaarheid en validiteit. Bovendien bleek uit evaluatieonderzoek dat VR-assessment door deelnemers wordt gewaardeerd als relevant, duidelijk, realistisch, herkenbaar en innovatief.

 

Onderstaande video geeft een indruk van het VR-Assessment. Als deze op een plat scherm wordt bekeken, kun je om je heen kijken door het beeld  te verslepen. Als de video op een telefoon wordt afgespeeld en deze in een kartonnen VR-bril is plaatst, wordt de VR-ervaring duidelijker. Vergeet niet om de video eerst in de cardboard-modus te zetten. 

 

Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=caSwL6IlKkk

 

Geïnteresseerd? Neem contact op met Kerewin Consult via: 035 - 2062566 of assessment@kerewin.eu


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo