KEREWIN CONSULT

licht op talent

Het belang van een gezonde werkomgeving
Dinsdag, 4 juni 2019

Het belang van een gezonde werkomgeving

Onderzoek wijst uit dat werkgeluk toeneemt als we regelmatig complimenten krijgen, ons werk zinvol, inspirerend en uitdagend vinden en we daarvoor een prima salaris ontvangen. Maar er is nóg een belangrijk aspect dat bijdraagt aan werkplezier: een fijne, gezonde werkomgeving.

 

Veel daglicht, planten, open en ook gesloten werkruimtes - er zijn tal van manieren om de werkplek zo in te richten dat je productiever wordt en bovenal gelukkiger in je werk. De Universiteit Twente zette een aantal studies op het gebied van een stimulerende werkomgeving op een rij. Daaruit destilleerden de onderzoekers de factoren die een positieve invloed hebben op prestaties, energieniveau, gezondheid en het gevoel van geluk, alertheid en motivatie. Die factoren zijn onder andere gezonde voeding, het aanbod van yoga en mindfulness op het werk, natuurlijke elementen, stimulering tot meer bewegen door statafels, goede verlichting en niet te veel lawaai.

 

 Kantoor-factoren met een bewezen positief effect:

 

  • Gezond eten: een open kantine met een toegankelijke keuken, tafels die uitnodigen samen te zitten en een dagelijks aanbod van vers en verantwoord eten en drinken. Dit stimuleert om pauze te nemen en samen gezond te lunchen. Effect: meer energie, focus, fitheid en een groter gevoel van verbondenheid.
  • Bewegen: statafels, wandelpaden, een tuin, schommelstoelen, een pingpongtafel en toegankelijke trappen en uitgangen nodigen uit om vaker even te bewegen, met als gevolg een actievere lichaamshouding, meer energie, betere focus en meer persoonlijk contact.
  • Ontspanning: in ontspannings- of meditatieruimtes kunnen mensen zich terugtrekken om mindfulness- of yogaoefeningen of een powernap te doen. Momenten van ontspanning tussen het werk door leiden tot meer rust en focus.
  • Natuur: planten, natuurlijke materialen, schilderijen of foto’s van landschappen, fonteinen, een open haard: samen met voldoende daglicht leiden ze tot meer energie op het werk en een sneller en beter herstel na een drukke dag.
  • Daglicht: voldoende daglicht creëer je door grote raam-oppervlakken, de juiste zonwering en werkplekken nabij ramen. Effect: meer vitamine D, een gezond waak-slaapritme, betere concentratie en een opgewekter humeur.
  • Ownership: persoonlijke controle over het binnenklimaat heeft een positieve invloed op gezondheid, ziekteverzuim, prestaties en productiviteit. Dit is te realiseren door verstelbare tafels en stoelen, een reguleerbaar binnenklimaat, ramen die open kunnen en flexwerkplekken.
  • Diversiteit: inspirerend en divers design met verrassende elementen zorgen voor afwisseling in wat mensen zien en ervaren, geven een gevoel van comfort en trots en reduceren stress.
  • Verbondenheid: de mogelijkheid om een werkomgeving persoonlijker te maken kan bijdragen aan meer verbondenheid, een betere samenwerking en meer inspiratie en motivatie. Denk aan een plek voor herinneringen en rituelen, muren waar iets opgehangen kan worden, intiemere hoekjes waar je een gesprek kunt voeren en een ruimte waar de waarden, visie en missie en geschiedenis van het bedrijf zichtbaar worden gemaakt.
  • Duurzaamheid: Gebruik van lokale, natuurlijke materialen die duurzaam worden geproduceerd, stimuleren de emotionele affiniteit met de natuur en geven invulling aan het verlangen zinvoller te leven.

 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo