KEREWIN CONSULT

licht op talent

Aandacht voor werkgeluk loont
Maandag, 24 juni 2019

Aandacht voor werkgeluk loont

“Als jij het gevoel hebt dat je werk ertoe doet, doe je zelfs rotklusjes met een goed gevoel.” En daarom zou werkgeluk in iedere organisatie hoog op de agenda moeten staan. In het Tijdschrift voor Positieve Psychologie zei werkgeluktrainer Maartje Wolff onlangs: “Extra’s op kantoor als massage onder werktijd, gratis fruit en een hippe werkplek gaan over werktevredenheid. Werkgeluk gaat over de betekenis van je werk, de voldoening die je eruit haalt, of je plezier ervaart en hoe je met je collega’s in verbinding staat.”

 

Het onderwerp werkgeluk krijgt steeds meer aandacht en wordt inmiddels ook onderbouwd met onderzoek uit de positieve psychologie. Dat onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat werkgeluk weerbare mensen oplevert die beter met veranderingen kunnen omgaan. Het zorgt ook voor een betere werknemerservaring, waardoor talent organisaties minder snel verlaat en bedrijven ook aantrekkelijk maakt voor nieuw talent.

 

Het levert bovendien productievere mensen op, al zou dat niet het primaire doel moeten zijn. Wolff: “Organisaties realiseren zich steeds vaker dat zij als werkgever ook een taak hebben voor hun mensen en in de maatschappij; het gaat niet alleen om geld verdienen. Mensen brengen in hun leven zo’n 80 tot 90 duizend uur op hun werk door. In die tijd wil je wel iets meer dan alleen tevreden zijn.”

 

Als je je als manager of HR-medewerker wilt bezighouden met werkgeluk, zul je eerst moeten onderzoeken hoe het met je eigen werk zit. Van welke taken word je blij, waar krijg je energie van en op welke momenten lekt er energie weg? Op basis daarvan kun je je werk beter indelen. Werkgeluk agenderen hoeft niet gepaard te gaan met grootse projectplannen. Wolff: “Alleen al door dit soort vragen ook aan je mensen te stellen, lever je een bijdrage. Aandacht geven, naar mensen luisteren, ze helpen bij het anders verdelen van hun taken is al van grote waarde.”

 

Niet alleen de organisatie heeft er trouwens baat bij als het werkgeluk van medewerkers een impuls krijgt. Ook jijzelf, belooft Wolff. “Als je je bezighoudt met het werkgeluk van anderen, kan dat meer betekenis geven aan je werk. Je levert een bijdrage aan het centraal stellen van de mensen in je organisatie. Ook je eigen werkgeluk krijgt hierdoor een boost.”

 

In onderstaand filmpje deelt psycholoog Shawn Achor interessante inzichten in werkgeluk:

 

https://www.youtube.com/watch?v=fLJsdqxnZb0


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo