KEREWIN CONSULT

licht op talent

Verlangen naar echt contact
Dinsdag, 3 september 2019

Verlangen naar echt contact

De behoefte aan verbinding, echt contact is groot. Laatst zei een ervaren bestuurder dat in zijn werk vooral de samenwerking zorgde voor werkgeluk. We willen allemaal gezien en gehoord worden, aandacht krijgen en van betekenis zijn. Maar hoe verbind je je nou eigenlijk met de ander? Hoe maak je contact?

 

Small talk, gewoon even met elkaar keuvelen is een goed begin. “De negatieve reputatie van small talk is onterecht”, schrijft filosoof Stine Jensen dan ook in haar boek ‘Mag ik je wat vragen?’. Volgens antropologen is gebabbel nodig om de sociale banden aan te halen. Zoals apen elkaar vlooien, zo vlooien wij elkaar met woorden. Het is de warming-up voor het echte gesprek.

Maar niet iedereen is daar goed in. Hoe start je een kort gesprekje? En hoe hou je het gaande? Daarover schreef Debra Fine ‘The Fine Art of Small Talk’ met allerhande tips. Zo raadt zij bijvoorbeeld aan om van tevoren te visualiseren dat een ontmoeting goed gaat en jezelf te dwingen om positief te denken. Een andere oefening is vergelijkbaar met meditatie: wees je bewust van de gedachten die je hebt, neem een moment om te focussen op waar je nu bent, let op je ademhaling, voel hoe je voeten op de grond staan. Als het goed is vloeien eventuele negatieve gevoelens dan weg. En tot slot: neem afwijzing niet persoonlijk en beschouw een misgelopen of ongemakkelijk gesprek als een vermakelijk verhaal. Dat kun je vervolgens weer vertellen bij een volgende ontmoeting.

 

Lees het hele artikel hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo