KEREWIN CONSULT

licht op talent

“De mens heeft behoefte aan cultuur”
Vrijdag, 27 september 2019

“De mens heeft behoefte aan cultuur”

Cultuur is van levensbelang, stelt Rob Riemen, oprichter-directeur van het Nexus instituut. “Het menselijk wezen heeft behoefte aan cultuur. Waarom delen we zo geestdriftig boeken, films of liedjes uit aan vrienden of geliefden? Omdat we onszelf erin herkennen. Je hebt de wereld van de reflectie en de ideeën nodig om te kunnen nadenken over jezelf en de wereld.”

 

Ook bij Kerewin laten wij ons inspireren door de activiteiten van het Nexus instituut, dat dit jaar 25 jaar bestaat. Het instituut bestudeert het Europese cultuurgoed in zijn kunstzinnige, levensbeschouwelijke en filosofische samenhang, om zo inzicht te bieden in eigentijdse vragen en vorm te geven aan het cultuurfilosofische debat. Aan het instituut zijn gerenommeerde filosofen, kunstenaars, wetenschappers en politici als George Steiner, Mario Vargas Llosa, John Maxwell Coetzee, Sonia Gandhi en Susan Sontag verbonden.

 

Riemen: “Socrates zei het al: een leven dat niet is gebaseerd op zelfonderzoek – cultuur dus – is niet de moeite van het leven waard. Wat de meeste mensen vandaag cultuur noemen, is escapisme. Kitsch. Het verschil tussen die twee is dat het eerste draait om kwaliteit en het tweede om kwantiteit. In de tweede helft van de twintigste eeuw hebben we ons hele morele, intellectuele en geestelijke waardestelsel – lees: de idee Europa – aan de kant geschoven voor een set van commerciële waarden. Het gaat om efficiency, productivity, profit… Kun je er een algoritme op loslaten? Hoeveel euro is het waard? Hoeveel likes krijgt het?”

 

Waar gaat het dan wel om?

“Om wat je levensvervulling is. Voor mij is dat de abstracte wereld van de ideeën en de literatuur geworden. Maar dat is niet zaligmakend. Onze buur was een klein boertje, hij had een weide met vier koeien erin. Die man was de koning te rijk. Kwaliteit, daar draait het om. Wat dat precies is, dat kun je moeilijk onder woorden brengen. Maar iedereen weet wel wie een echte vriend is, wat echte liefde is. Het zou goed zijn als iedereen ook zou weten dat er geen groter geluk is dan slagen in iets wat je eerst niet kon. Spinoza had verschrikkelijk gelijk toen hij schreef: al wat excellent is, is even moeilijk als zeldzaam. Laat je niet gek maken wanneer het moeilijk wordt. Doe waarin je gelooft. Je leven zal moeilijk zijn, ja. Maar wél betekenisvol.” 

 

Laat je via deze link ook inspireren door het Nexus instituut.

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo