KEREWIN CONSULT

licht op talent

Handboek omgaan met millennials
Maandag, 28 oktober 2019

Handboek omgaan met millennials

De werktevredenheid van millennials scoort laag. Uit een onderzoek van Deloitte onder 13.000 millennials uit 42 landen, blijkt dat de helft van deze groep van plan is om binnen nu en 2 jaar van baan te veranderen. Ze zijn ontevreden over de werk-privé balans, vinden de doorgroeimogelijkheden te beperkt, zijn niet blij met het salaris, zien te weinig perspectief om bij te leren, krijgen niet voldoende waardering en vervelen zich.

 

Plezier in het werk en persoonlijke ontwikkeling staan voor deze generatie voorop. Voldoet een baan daar niet aan, dan is het tijd voor iets anders. “Dat betekent niet dat de millennial lui is”, zegt psycholoog Thijs Launspach in de Volkskrant. Sterker nog, ze zijn volgens hem ambitieuzer en werken harder dan de generaties hiervoor.

 

Omdat Launspach zich zorgen maakt om het hoge aantal burn-outs bij millennials, publiceerde hij het boek Werken met millennials. Een handboek voor leidinggevenden, waarin hij uitlegt hoe zij het best met deze generatie kunnen omgaan. “Millennials zijn opgegroeid met het maakbaarheidsideaal”, zegt hij. “Ouders en leerkrachten hebben altijd gezegd: je kunt alles worden wat je wilt, als je maar je best doet. Daar zit ook de verwachting in dat je iets bijzonders moet doen om het waard te zijn als mens.”

 

Millennials hebben daardoor torenhoge verwachtingen van hun werkende leven. “Met het hebben van ambities is niets mis, maar wel met het gevoel dat je een loser bent als je die - vaak veel te hoge - ambities niet haalt. Dat gevaar ligt op de loer. Iedereen om ons heen lijkt succesvol te zijn en plezier uit zijn werk te halen. Als je een nieuwe baan hebt, wordt dat gevierd op Instagram, maar dat je aan het begin van de week nog een paniekaanval had, wordt verzwegen. Hierdoor ontstaat er een taboe op falen en het vragen om hulp.” 

 

Launspach hoopt dat de millennial het idee dat je van alles moet willen, gaandeweg leert los te laten. En daarbij moeten werkgevers helpen, vindt hij. “Millennials vinden het lastig om hulp te vragen. Het begeleiden van millennials vraagt daarom meer dan ooit om coachingsvaardigheden. Ze zijn allergisch voor een autoritaire leiderschapsstijl en hebben behoefte aan positieve feedback en erkenning. Zeg daarom niet wat een millennial moet doen, maar stel vragen zoals: waar loop je tegenaan? En wat is denk je een goede manier om dit op te lossen?”


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo