KEREWIN CONSULT

licht op talent

Ontwikkeling maakt gelukkig
Vrijdag, 14 februari 2020

Ontwikkeling maakt gelukkig

Van jezelf verbeteren en blijven leren, word je aantoonbaar een tevreden mens. Abraham Maslow zei het 80 jaar geleden al. Sterker nog, in zijn visie kun je pas écht gelukkig zijn als je werkt aan zelfontplooiing. Hij stelde daarbij wel als voorwaarde dat eerste levensbehoeften als een dak boven je hoofd, voedsel en veiligheid gegarandeerd moesten zijn. Nieuw onderzoek wijst uit dat dat laatste niet het geval is.

 

Psychologen zijn het er inmiddels over eens dat zelf ontplooiing voor veel meer mensen is weggelegd dan Maslov dacht. Ook mensen in ontwikkelingslanden houden zich bezig met kunst en sport. En als je slecht in je vel zit, haal je juist troost uit activiteiten die tot persoonlijke groei leiden. Je hoeft je leven dus niet op orde te hebben om aan jezelf te werken.

 

Persoonlijke ontwikkeling hoort volgens moderne wetenschappers zelfs tot het rijtje van allerbelangrijkste menselijke behoeften. Een behoefte die we onder alle omstandigheden blijven nastreven. En dat is eigenlijk niet zo gek: door te leren en nieuwe dingen uit te proberen, stijgen je overlevingskansen. Je wordt beter in het omgaan met problemen of tegenslager. Of je wordt een interessanter, beter mens.

 

Onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Scott Barry Kaufman toonde aan dat mensen die zich meer met zelfontplooiing bezighouden, tevredener zijn met hun leven, hun werk en hun sociale relaties. Ze zitten beter in hun vel en presteren beter op hun werk. Alle reden voor werkgevers om hun medewerkers ruimte te bieden om aan hun ontplooiing te werken!


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo