KEREWIN CONSULT

licht op talent

Efficiënt thuiswerken. Zo doe je dat!
Woensdag, 18 maart 2020

Efficiënt thuiswerken. Zo doe je dat!

Ben je niet gewend om thuis te werken? Dan vormt de coronacrisis een extra uitdaging. Kerewin Consult zet een aantal tips op een rijtje waarmee je ook thuis effectief en productief aan de slag kunt. Geef jezelf wel wat tijd om je aan te passen. Als het niet meteen lukt, raak dan niet gefrustreerd. Accepteer dat de situatie nu even niet optimaal is. Bekijk wat er goed gaat en wat morgen beter kan. En wees hierin vooral niet te streng voor jezelf.

 

Ga afleiding uit de weg

Je werkt waarschijnlijk niet alleen thuis. Ook je partner is er en misschien zelfs de kinderen. Dat maakt het niet gemakkelijk. Als je samen thuis bent, kun je een schema te maken. Als jij 2 uurtjes werkt, is je partner met de kinderen, en daarna draai je het om. En zet de kat buiten, zodat die niet door het beeld loopt als je overleg hebt met je collega’s.

 

Creëer een goede werkplek

Begin je werkdag gewoon alsof je de deur uit moet. Kleed je aan, doe make-up op en kam je haar. Maar ga vervolgens in plaats van naar buiten, naar je werkkamer of de keukentafel. Zorg voor de juiste apparatuur, een goede bureaustoel en een opgeruimd bureau. Dat maakt concentreren gemakkelijker.

 

Zorg voor balans

Het is verleidelijk om thuis door te werken als je er eenmaal lekker in zit. Maar ook nu is de balans tussen werk en privé belangrijk. Werk daarom in blokken van 25 minuten en neem tussendoor 5 minuten pauze (tip: zet een wekker). Zo vergeet je niet om regelmatig pauze te nemen, nu je niet meer tussendoor met je collega's kletst of naar de koffieautomaat wandelt. Je pauze is het meest effectief als je iets doet waarbij je ontspant en je hersenen geen nieuwe informatie opnemen. Dus liever uit het raam kijken of een rondje wandelen dan de was ophangen.

 

Maak duidelijke afspraken

Laat alle vergaderingen doorgaan op de afgesproken tijden, maar dan online. Zo blijft iedereen goed geïnformeerd én gemotiveerd. Bij belangrijke vergaderingen kun je het beste videobellen. Bij een telefonische vergadering letten mensen vaak minder goed op en werken tussendoor nog een mailtje weg.

 

Wees creatief en maak lol

Ook als je geen kantoorbaan hebt, is er meer mogelijk dan je denkt. Er zijn talloze online applicaties die het mogelijk maken om contact te hebben met collega’s of opdrachtgevers. Zoom en Skype zijn ideaal voor videobellen en Microsoft Teams heeft zelfs nog meer mogelijkheden. Zo houd je het teamgevoel erin! Als je nog geen WhatsApp-groep hebt met je team, is het tijd om er nu een te introduceren. En vergeet niet om de kantoorhumor erin te houden!


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo