KEREWIN CONSULT

licht op talent

Welk leiderschap is nodig in crisistijd?
Maandag, 25 mei 2020

Welk leiderschap is nodig in crisistijd?

"Het is belangrijk dat leiders mensen tijdens een crisis voortdurend bij de les houden. Je moet alert blijven, want zodra je in de routine gaat omdat je denkt dat er toch niets meer gebeurt, gebeurt het juist wel. De kunst is om op de juiste manier de boodschap over te brengen, zodat de ernst ervan door iedereen begrepen wordt."

 

Welk leiderschap is nodig in crisistijd? Volgens Patrick Cammaert, generaal-majoor b.d., gaat het om bescheidenheid tonen, kunnen verbinden en beseffen dat je het werk niet doet om de populariteitsprijs te winnen. Cammaert diende in verschillende functies in binnen- en buitenland. In 1992 begon zijn verbintenis met de Verenigde Naties, waar hij een tijdlang adviseur was van toenmalig secretaris-generaal Kofi Annan. Cammaert was onder meer betrokken bij missies in Cambodja, Bosnië en Congo en leidde eind 2018 de VN-missie naar Jemen.

 

Als iemand weet hoe het is om leider te zijn in crisistijd, is hij het wel. Vermoeidheid is in zijn visie één van de grootste gevaren, zo vertelde hij onlangs in dagblad Trouw. ”Als je langdurig in lastige omstandigheden moet werken, vernauwt je blikveld en ga je steeds meer inzoomen op kleine details. Dat heeft vooral met het gebrek aan slaap te maken. Je raakt het overzicht over het grote plaatje volstrekt kwijt. Dat is wat we war room fatigue noemen. Dat ontstaat als je te lang doorgaat op adrenaline. Daarom is het zo belangrijk dat mensen hun slaap krijgen, wat er ook gebeurt. Ook als het lastig is, moet je mensen dwingen om voldoende rust en slaap te nemen.”

 

Luisteren is volgens Cammaert één van de belangrijkste eigenschappen van een goede leider. “Luisteren en je eigen filters leren kennen in hoe je luistert. Het eerst zelf registreren, voordat je met een reactie komt. Kijk, over leiderschap zijn hele kasten vol geschreven. Die boeken laat ik daar graag staan. Ik praat liever vanuit mijn eigen ervaring, zelf met de voeten in de modder staan. Wat ik in deze coronatijd boeiend vind om te zien, en misschien is het niet voor niets, is dat vrouwelijk leiderschap meer boven komt drijven. Kijk naar Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland. Dat is leiderschap van de bovenste plank. Duidelijk, empathisch en betekenisvol: dat is, denk ik, wat er in deze tijd meer nodig is. Niet de macho uithangen, maar een zekere bescheidenheid tonen en kunnen verbinden.” 

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo