KEREWIN CONSULT

licht op talent

Netwerken in coronatijd, hoe doe je dat?
Maandag, 1 maart 2021

Netwerken in coronatijd, hoe doe je dat?

In deze tijden van crisis, reorganisaties en lockdowns komen velen van ons niet meer onderuit om contacten aan te spreken bij de zoektocht naar werk. Het goede nieuws is dat er meer openheid en behulpzaamheid lijkt te zijn, gezien de grote hoeveelheid ‘hebben wij ooit samengewerkt en kan ik je aan je volgende baan helpen?’-posts die op social media verschijnen. Daniëlle de Jonge is netwerkdeskundige en schreef meerdere boeken waarin dit onderwerp aan bod komt.

 

De Jonge: “Eigenlijk is netwerken heel plat: hoe kom je aan klanten en houd je ze binnen? Maar ook je band met samenwerkingspartners en wat mensen aan jóu hebben, komt hierbij kijken. Het is de kern van je business. Je kunt nog zo’n geweldige dienst verkopen: als niemand het kent, heb je daar niet zoveel aan. Mensen zijn geneigd om vrij laks te zijn hierin en te denken dat ze vanzelf wel gevonden worden, als ze goed zijn in hun werk. Maar zo werkt het helaas niet.”

 

“Een ander veelvoorkomend misverstand is dat we het zien als leuren en sleuren met onszelf. Ik hoor mensen wel eens klagen: Ik ga toch niet smeken om werk? Maar dat is een denkfout. Het ligt er maar net aan hoe je het formuleert en wat je doet om je netwerk te onderhouden, dus ook wat jij er zelf aan toevoegt. Bovendien: als mensen je graag mogen en fijn met je gewerkt hebben in het verleden, waarom zou je ze dan niet mogen vragen om een goed woordje voor je te doen?”

 

Digitale netwerkborrels, het verzenden van ansichtkaarten om in verbinding te blijven; het coronatijdperk vraagt om aanpassingen in de manieren waarop we netwerken. Zo kwam De Jonge afgelopen jaar aan een grote opdracht, na de uitnodiging van een recruiter om samen een wandeling te maken, met een koffie to go. “Niet alleen prettig om weer eens de deur uit te zijn, maar ik merkte dat je op die manier - naast in plaats van tegenover elkaar en actief onderweg - op een andere manier gesprekken voert. Inhoudelijker, persoonlijker ook.”

 

“Netwerkevenementen kunnen nuttig zijn, maar je ziet sinds corona dat er allerlei slimme én leuke alternatieven worden bedacht. Van online borrels en quizzen tot in aparte Zoom-rooms discussiëren over een bepaald onderwerp. Het gaat immers om contact leggen met mensen die jij kunt ondersteunen of andersom. Dat kan ook prima online. Het voordeel daarvan is bovendien dat je er in kortere tijd veel meer mensen kunt spreken.”


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo