KEREWIN CONSULT

licht op talent

Mensen met autisme zijn ook empathisch
Dinsdag, 23 maart 2021

Mensen met autisme zijn ook empathisch

Het stereotiepe beeld van autisme is verouderd, stelt Ellen de Bruin in een artikel in het NRC. Mensen met deze stoornis worden vaak gezien als contactschuw, zonder empathie en met een bizar talent op één specifiek gebied. Nieuwe inzichten laten zien dat dit beeld niet klopt. De symptomen kunnen zich namelijk op allerlei manieren uiten, benadrukken onderzoekers, behandelaars en mensen met autisme zelf. En dat is ongeveer 1 procent van de bevolking wereldwijd, zon 175.000 Nederlanders.

 

Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld best empathisch zijn en zijn vaak juist heel gevoelig. Steeds vaker krijgen niet alleen jongens met een verstandelijke beperking, maar ook mensen met een normaal IQ, meisjes, vrouwen, volwassenen en ouderen de diagnose. De kijk op autisme is de laatste jaren sterk veranderd. Door onderzoek en doordat mensen met autisme zelf hun verhalen delen. Onder gunstigste omstandigheden hoeft autisme misschien zelfs geen beperking te zijn, wordt nu gedacht. Zeven veranderingen in het beeld dat we van autisme hebben.

 

1. Mensen met autisme voelen vaak niet te weinig, maar te veel

Veel mensen met autisme zijn juist overgevoelig voor prikkels door bijvoorbeeld fel licht, hard geluid, stugge stoffen, kriebelende labeltjes en naadjes in kleren.

 

2. Mensen met autisme kunnen best empathie hebben

Het zou kunnen dat die bijzondere prikkelgevoeligheid het onderliggende mechanisme is voor hun sociale problemen. 

 

3. De diagnose wordt vaker gesteld bij mensen met een normaal IQ

De laatste twintig jaar is er meer oog gekomen voor mensen met autisme met een normale intelligentie. Er wordt niet meer gedacht dat er een sterk verband is tussen autisme en intelligentie.

 

4. De diagnose wordt vaker gesteld bij volwassenen en ouderen

Pas sinds 2000 krijgen ook volwassenen de diagnose autisme. Eén op de drie volwassenen met autisme heeft minstens één misdiagnose gehad.

 

5. De diagnose wordt vaker gesteld bij vrouwen

Vroeger dacht men dat op elke 10 mannen er één vrouw was met autisme, maar de laatste 10 jaar krijgen steeds meer vrouwen de diagnose. Onderzoekers denken nu dat er 3 keer zoveel mannen als vrouwen met autisme zijn. 

 

6. Er is discussie over de vraag of autisme wel een stoornis is

Steeds meer onderzoekers en mensen met autisme zelf noemen het geen stoornis of beperking, maar een ‘variant’, een manier van zijn.

 

7. Mensen met autisme moeten zich juist niet aanpassen

Door de veranderde kijk op autisme zijn ook de ideeën over therapie en begeleiding veranderd. Ze leren nu vooral om zichzelf meer te accepteren: je mág anders zijn, je mág minder belastbaar zijn.

 

Lees het hele artikel hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo