KEREWIN CONSULT

licht op talent

Leven met een psychische variatie
Vrijdag, 15 oktober 2021

Leven met een psychische variatie

Actrice en ondernemer Hanna Verboom vertelde onlangs bij Humberto openhartig over haar bipolaire stoornis. Daarover maakte ze ook de documentaire Uit de Schaduw. Ze wil hiermee het taboe op psychische stoornissen doorbreken. Zelf heeft ze het trouwens liever niet over een psychische stoornis, maar over een psychische variatie. 

 

Feit is dat 43,5 procent van alle Nederlanders vroeg of laat te maken krijgt met een psychische variatie. Dat zijn heel veel mensen, die met de juiste hulp of medicatie prima kunnen functioneren. Maar voor het doorbreken van het taboe, is er nog een hele weg te gaan.

 

Hanna vertelt in de film dat ze zich in eerste instantie alleen op goede dagen onder de mensen durft te begeven. Haar talenten wil ze graag met de wereld delen; haar zorgen houdt ze liever voor zichzelf. Dit beschermingsmechanisme tegen afwijzing veroorzaakt eenzaamheid: "Ik kan me nooit helemaal laten zien."

 

Psychiater Dirk de Wachter verwoordt in de documentaire die tegenstrijdigheid vanuit zijn perspectief. Hij adviseert cliënten om schaamte voor psychische kwetsbaarheden te overwinnen en hierover met anderen in gesprek te gaan. "Maar heb het niet over uw depressie, psychose of verslaving met uw werkgever! Dat kost u in de toekomst gegarandeerd uw promotie..."

 

Hanna heeft geluk. Haar naasten zijn haar blijven steunen en kunnen haar, in samenwerking met zorg- en hulpverleners, ondersteunen. Dat laatste is volgens Dirk de Wachter essentieel. "Ik adviseer mensen open te spreken over psychische kwetsbaarheid. Nog belangrijker is echter dat er open wordt geluisterd!” Dat laatste geldt voor naasten, maar natuurlijk ook voor collega’s of leidinggevenden. Ga een open gesprek aan en probeer écht te luisteren.

 

Over het mislopen van een eventuele promotie hoeft Hanna zich gelukkig geen zorgen te maken. Zij weet als creatieveling van de nood een deugd te maken. Nu ze uit haar schaduw is gestapt, hebben haar talenten zich vermenigvuldigd door een verbinding met haar kwetsbaarheden aan te gaan. De documentaire is daarmee een ode aan wie Hanna is en aan wat wij zijn als mens.

 

De documentaire is via deze link te zien.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo