KEREWIN CONSULT

licht op talent

Het is goed om vraagtekens te zetten

Vrijdag, 31 december 2021

Het is goed om vraagtekens te zetten


Twijfelen is géén teken van zwakte, maar juist een kracht, stelt psycholoog Adam Grant in zijn laatste boek Weten wat je niet weet. Toegeven dat je iets niet weet, dat je fout zat, of laten zien dat je twijfelt; omdat het voelt als een nederlaag vinden we lastig. Maar volgens Grant, arbeidspsycholoog aan de universiteit van Pennsylvania, is het juist goed om vraagtekens te durven te zetten bij je ideeën.

 

Uiteindelijk word je daar namelijk een wijzer mens van. We hebben allemaal het vermogen om van gedachten te veranderen, maar doen het veel te weinig, aldus Grant. “Intelligentie wordt meestal gezien als het vermogen om te denken en te leren, maar in een snel veranderende wereld zijn er nog andere cognitieve vaardigheden die er misschien meer toe doen: het vermogen om te heroverwegen en af te leren. Te veel mensen verkiezen het comfort van een overtuiging boven het ongemak van twijfel.”

 

Grant is een expert in het veranderen van de manier waarop we denken. Met gedurfde ideeën en gedegen onderzoek laat hij zien hoe we de vreugde van ongelijk hebben kunnen omarmen, geladen gesprekken kunnen nuanceren en scholen, werkplekken en gemeenschappen van levenslange leerlingen kunnen bouwen. “Als kennis macht is, is weten wat we niet weten wijsheid”, is zijn stellige overtuiging. 

 

Hij noemt het coronavirus als voorbeeld: in veel landen duurde het lang voordat de eerste veronderstellingen (‘niet erger dan griep’, ‘speelt alleen in andere landen’, ‘alleen mensen met symptomen kunnen anderen besmetten’) werden heroverwogen. Dat heeft veel levens gekost. Maar ook op andere manieren zitten we vast aan onze overtuigingen en dat gaat ten koste van onze relaties. Het zou veel beter zijn als we net zo gemakkelijk overtuigingen heroverwogen als wetenschappers en trendwatchers dat doen. Wel lastig, want soms zijn ze zo’n sterk onderdeel van je identiteit dat verandering moeilijk is…

 

Lees hier meer over het boek.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo