KEREWIN CONSULT

licht op talent

Wandelen: medicijn zonder bijwerkingen

Maandag, 25 april 2022

Wandelen: medicijn zonder bijwerkingen


Wandelen is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane OMara. Ongeveer een eeuw geleden liep de mens gemiddeld vijftien kilometer per dag, dat is wat ik met mijn stappen ook nastreef,” zegt hij in een interview met NRC.

 

Vroeger moesten we veel lopen om eten te verzamelen of omdat we werk deden waarbij we bewogen. “Nu loopt de mens dagelijks niet meer dan twee kilometer, desastreus weinig. We leiden een zittend leven achter beeldschermen. Sterker nog: we hebben onze wereld en onze leefstijl zo ingericht dat er geen noodzaak is voor bewegen. Terwijl wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat,” aldus de hoogleraar experimenteel breinonderzoek aan Trinity College in Dublin

 

O’Mara: “Ik prijs de dag waarop huisartsen het wandelen beschouwen als een medicijn zonder bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden gebeurt dat al: artsen schrijven strandwandelingen voor als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Vier keer per week op pad gaan, vijftien kilometer lopen: dat maakt ons zowel fysiek als mentaal gezonder. Vele duizenden weten dat al, en wandelen is populair.”

 

Wandelen in de stad kan net zo goed als in de natuur, mits de stad voetgangersvriendelijk is ingericht, aldus de wetenschapper. “Maar voor wie echt wil lopen en zich wil oefenen, raad ik toch aan een meer ruwe ondergrond te kiezen, lekker veel stenen en ruige paden. Dan maak je het moeilijker voor je hersenen waardoor ze harder moeten werken.”

 

“Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. Ik noem dat mindwandering: we laten onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Onderzoek toont aan dat wandelen onze cognitieve vermogens enorm doet toenemen. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Ook willen we aldoor weten waar we ons bevinden, dat maakt ons alert. Lopen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom.”

 

O’Mara is niet de enige die er zo over denkt. “De Griekse filosofen gaven wandelend les. Romantische dichters als Wordsworth en Goethe maakten dagenlange tochten en schreven daarna feilloos, zonder enige correctie, hun gedichten op. Ik schrijf al wandelend.” De hoogleraar besluit: “Lezen scherpt onze geest, evenals wandelen. En wandelen heeft een herstellend en genezend vermogen. Je wordt oud als je niet stopt met bewegen, als je stopt met bewegen word je niet oud.”

 

Lees het complete artikel hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo