KEREWIN CONSULT

licht op talent

“Maak een schoolvak van mentale gezondheid”
Woensdag, 4 januari 2023

“Maak een schoolvak van mentale gezondheid”

Waarom zijn we vandaag de dag rijker én ongelukkiger dan ooit? Psychiater en filosoof Damiaan Denys is kritisch: we zijn verleerd normaal lijden als gezond onderdeel van het leven te zien. Vooral jonge generaties zijn minder weerbaar door overvloed, te ruime opvoeding en een extreme drang naar vrijheid. Die weerbaarheid zouden we volgens hem op school al moeten worden ontwikkelen.

 

Denys: “Mentale gezondheid zou een schoolvak moeten zijn waarin je het verschil leert tussen verdriet en depressie, normale en abnormale angst. Hoe ga je om met spanning, hoe deal je met frustraties? De zorg loopt over van mensen die er niet écht thuishoren. Waardoor ernstige aandoeningen niet worden behandeld.”

 

We hebben daarom een nieuw bewustzijn nodig, aldus de psychiater: “Vrijheid kan ook betekenen: vrij zijn van jezelf, eens even ophouden alleen maar bezig te zijn met je eigen zelfontplooiing, je eigen streven naar succes. We maken deel uit van een groter geheel, van een netwerk aan relaties. Van de natuur ook, die we aan het verwoesten zijn. Maar niet iedere boom is bedoeld om in jouw kachel te stoppen. De Grieken zagen dat elke boom, elke steen, elk water zijn eigen doel had. Het zou ons ook helpen zo respectvol naar de wereld te kijken.”

 

Studentenpsycholoog Lieve de Groot werkt met jongeren in Rotterdam en is het met Denys eens: “Aandacht voor mentale gezondheid op school lijkt me een goed idee, helemaal omdat je merkt dat jongeren niet goed weten wat mentale gezondheid inhoudt. Ze hebben ook nog eens te maken met peer pressure, waardoor het extra lastig is om vragen of twijfels te uiten. Door er aandacht aan te besteden op school kun je het taboe verminderen.”

 

Ook trainer Amina Macey vindt dat het onderwerp mentale gezondheid bespreekbaar moet zijn in de klas. “Een training over mentale gezondheid is een start, maar het zou nog beter zijn als dit een vast onderdeel is van het curriculum. Daarmee kunnen we zorgen dat jongeren educatie krijgen op het gebied van mentale gezondheid en weten bij wie ze terecht kunnen als ze vragen of moeilijkheden hebben. Jongeren associëren negatieve gevoelens en gedachten vaak met iets dat blijvend is, terwijl dat niet zo is, omdat het puberbrein dit nog niet kan overzien. Het besef dat alles voorbijgaat, ook negatieve gedachten en gevoelens, is een belangrijke tip om met ze te delen.”

 

Lees hier meer.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo