KEREWIN CONSULT

licht op talent

Psychologische veiligheid op de werkvloer
Maandag, 8 mei 2023

Psychologische veiligheid op de werkvloer

Psychologische veiligheid op de werkvloer is een essentiële behoefte voor ieders floreren. Vanuit angst komt niemand goed uit de verf. Loopt je manager naar je toe en ervaar je een sensatie van angst? Of voel je je niet vrij om je uit te spreken? Dan moet er iets gebeuren.

 

Volgens Evynn McFalls, Global VP bij Neuroleadership Institute, is het belangrijkste principe van psychologische veiligheid dat mensen niet gestraft worden als ze hun ideeën, vragen en zorgen uiten of fouten maken. Maar hoe veranker je die veiligheid op de werkvloer? Neurowetenschapper David Rock ontwikkelde het SCARF™-model om organisaties menselijker te maken. SCARF staat voor:

  • Status: onze relatieve belangrijkheid voor anderen
  • Zekerheid: ons vermogen om de uit- of toekomst te voorspellen
  • Autonomie: ons gevoel van controle over de gebeurtenissen
  • Verbondenheid: hoe veilig we ons voelen bij anderen
  • Eerlijkheid: hoe eerlijk we de uitwisselingen tussen mensen waarnemen

 

Rock merkt op dat deze punten zich positief of negatief kunnen presenteren, en dat dit direct van invloed is op de cultuur van je organisatie. Om als manager een gevoel van veiligheid te verankeren in de cultuur zijn er volgens hem 3 belangrijke gewoonten die je moet integreren:

1. Het creëren van een omgeving waarin fouten maken cruciaal is

2. Mensen actief uitnodigen om van zich te laten horen en dit niet afwachten

3. Doordacht, warm en uitnodigend reageren op ideeën en gedachtes

 

Hoewel de grootste opdracht voor psychologische veiligheid bij het management ligt, pleit dat anderen in de organisatie niet vrij. Je kunt afwachten tot de manager de cultuur verandert, maar je kunt ook je eigen aandeel onderzoeken en het initiatief nemen. Managers zijn ook maar mensen. Met elkaar kun je de cultuur veranderen en organisaties menselijker maken. Het goede voorbeeld zijn, welke positie je ook hebt, is de eerste, meest belangrijke stap. Voor de ander, maar vooral voor jezelf.

 

Lees meer.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo