KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Name:

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 volgende pagina 
Heb jij al een (beste) vriend op het werk?
Maandag, 22 april 2024

Heb jij al een (beste) vriend op het werk?

“Goede relaties zijn goed voor de gezondheid en het geluksgevoel.” Dat zegt Robert Waldinger, directeur van de Harvard-studie die mensen van verschillende achtergronden al meer dan 75 jaar volgt over wat hen gelukkig maakt. Ook Brené Brown geeft het aan: “Connectie is de reden waarom we hier zijn. Het geeft een doel en betekenis aan ons leven.”

 

Als je dit vertaalt naar de werkomgeving, is er ook veel onderzoek dat het belang van goede relaties aangeeft. Bij het zelfdeterminatiemodel van Deci & Ryan speelt Relatedness (verbondenheid) een belangrijke rol. Het is volgens hen een belangrijke psychologische behoefte van mensen dat er om hen wordt gegeven, dat ze voor anderen kunnen zorgen, dat ze tot verschillende groepen behoren die belangrijk voor hen zijn.

 

Hoe zit het nu met het hebben van vrienden op het werk? Stephen Friedman, adjunct professor bij York University in Canada, onderscheidt vier vormen van vriendschappen op het werk, vrij vertaald:

 

  1. ‘Werkplek-beste vriend’. Dit is een zeer nauwe vriendschap met een collega die wordt gekenmerkt door persoonlijke openheid. Werkplek-beste-vrienden hebben veel respect voor elkaar, tonen vertrouwen en eerlijkheid
  2. ‘Werkplek-goede vriend’. Dit zijn hechte vriendschappen, maar niet helemaal op het niveau van de beste vriend. De meeste mensen in deze relaties willen goede vrienden blijven, zelfs als één persoon de werkplek verlaat
  3. ‘Werkplek-vriendelijk’. Deze relatie heeft enkele van dezelfde kenmerken als hierboven, maar is minder waarschijnlijk om voort te duren buiten het werk. Er is meestal ook minder persoonlijke openheid. Met andere woorden, het is de werkvriend – de persoon waar je mee luncht of koffie drinkt
  4. ‘Collega-bekende’. Dit verwijst naar iemand die je vaak op het werk ziet, maar de interacties  zijn beperkt tot het uitwisselen van glimlachen of korte beleefdheden

Gallup is overtuigd van het belang van het hebben van een Best Friend op het werk. Het onderzoeksbureau heeft al jaren in hun Q12 (engagement survey) de stelling ‘I have a best friend at work’ opgenomen. Recente gegevens van Gallup tonen aan dat het hebben van een ‘beste vriend’ op het werk belangrijker is geworden sinds corona, zelfs gezien de dramatische toename van werken op afstand en hybride werken. 

 

Uit de data van Gallup komt naar voren dat medewerkers die een beste vriend op het werk hebben, significant vaker het volgende doen:

  • ze betrekken, enthousiasmeren klanten en interne partners
  • ze krijgen meer gedaan in minder tijd
  • ze ondersteunen een veilige werkomgeving waardoor er minder ongelukken zijn
  • ze innoveren en delen ideeën
  • ze hebben plezier tijdens het werk

 

Lees hier meer.

lees verder 
Meeloopdag: meer kans op een goede match
Dinsdag, 16 april 2024

Meeloopdag: meer kans op een goede match

Om te kijken of het klikt met een veelbelovende sollicitant, is een meeloopdag geen gek idee. Zon informele kennismaking kost tijd, maar kan teleurstelling voorkomen. Hoe halen kandidaten en werkgevers er alles uit? Het FD zocht antwoord op die vraag.

 

Zo’n 85% van de werkzoekenden noemt een ontmoeting met toekomstige collega’s belangrijk, blijkt uit een recent onderzoek naar sollicitatieprocedures door vacaturesite Indeed (februari 2024). Ze willen graag onderzoeken of er een match is voordat ze hun contract ondertekenen, bijvoorbeeld in de vorm van een meeloopdag. Voor het onderzoek zijn ruim duizend werknemers en meer dan vijfhonderd HR-beslissers ondervraagd.

 

Bij telecombedrijf Voys is een meeloopdag al twaalf jaar een vast onderdeel van het sollicitatieproces. Kandidaten krijgen informatie, een lunch en een vakinhoudelijke opdracht. Afhankelijk van de functie werken ze er vooraf aan of op de dag zelf. “Daar vertellen ze ’s middags een verhaaltje over aan de collega’s met wie ze gaan samenwerken”, zegt oprichter Mark Vletter.

 

De Groningse aanbieder van zakelijke telefonie heeft een informele bedrijfscultuur en zelfsturende teams. “In ons programma zit ingebouwd dat we kijken of kandidaten daarvoor openstaan. Tijdens de lunch kan ik bijvoorbeeld vertellen over een mooie fout die ik heb gemaakt. Doordat ik mijn wachtwoord niet heb onthouden, kan ik mijn computer niet meer in. Ik geef daarmee aan dat wij het delen van fouten als iets positiefs zien. Als kandidaten dan ook met zo’n verhaal komen, weten wij dat ze bij ons passen.”

 

Dankzij de meeloopdagen blijft het aantal mismatches volgens de Voys-oprichter laag. Het afgelopen jaar zijn twee kandidaten niet aangenomen. Van de zeventien nieuwe collega’s is het contract van één persoon na vier maanden niet verlengd.

 

Dat zijn cijfers waar veel bedrijven met jaloezie naar kijken. Uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half (2022) blijkt dat 52% van de werkgevers weleens een kandidaat heeft aangenomen die toch niet paste. Volgens zes op de tien managers is de personeelskrapte zo groot dat een geschikte vervanger op korte termijn nauwelijks te vinden is.

 

Lees het volledige artikel hier

lees verder 
Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen
Donderdag, 4 april 2024

Zo ongelukkig mogelijk in 8 stappen

Een recept voor geluk, dat is er niet. Maar een recept voor ongeluk is er wel degelijk! Vat alles persoonlijk op, geef geen grenzen aan, vergelijk jezelf voortdurend met anderen en ga er maar van uit dat je niet goed genoeg bent. Dit is een greep uit de 8 leefregels die wereldreiziger, psycholoog en coach Niels den Daas opstelde. 

 

In de zee aan zelfhulpboeken laat hij een lichtvoetig, en soms hilarisch, tegengeluid horen. Niet alles hoeft ingewikkeld te zijn, niet alles heeft veel woorden nodig.

 

Het boek telt 8 hoofdstukken die ieder beginnen met een regel die ervoor zorgt dat je je snel zo ongelukkig en hopeloos mogelijk voelt. Den Daas legt uit met welke mindset en vaardigheden je de oefening tot een succes maakt, en hij geeft praktische tips over hoe je die aanpakt.

 

Vervolgens beschrijft hij de knelpunten – want een valkuil van deze methode is dat lezers onverhoopt ontdekken wat zij anders zouden kunnen doen, waardoor zij gelukkiger worden, in plaats van ongelukkiger. In de kleine lettertjes moet dus vermeld worden: de methode kan ook precies het tegenovergestelde bewerkstelligen van wat er beoogd wordt.

 

Niels den Daas heeft een gecombineerde mastergraad in klinische en cognitieve neuropsychologie behaald aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn interesses strekken zich uit van filosofie en yoga tot mindfulness en ademwerk. Hij integreert dat in zijn werk als psycholoog. Hij deelt zijn kennis vrijelijk om zoveel mogelijk mensen te helpen, zoals blijkt uit zijn TEDx-talk 'How to reach out for help when you're emotionally paralyzed’. De missie van zijn boek is het verspreiden van meer compassie en gezonde zelfspot.

 

Bekijk de TedTalk hier.

lees verder 
“Een commissaris moet naar zichzelf kijken”
Donderdag, 28 maart 2024

“Een commissaris moet naar zichzelf kijken”

“De rol van de toezichthouder is de laatste decennia wezenlijk veranderd. Zo zijn zowel het afbreukrisico als de liability groter geworden. De aansprakelijkheid maakt toezichthouders voorzichtiger en soms ook banger. Aansprakelijkheid in combinatie met een angstige persoonlijkheid kan voor organisaties een ingewikkeld uitgangspunt zijn. Daarom is het zo belangrijk dat commissarissen zichzelf én hun teamleden goed kennen.”

 

Renate Litjens is een doorgewinterde bestuurder en toezichthouder. We interviewden haar voor het boek ‘Helder toezicht’. Zij ziet door haar werk als geen ander hoe complex de governance is en welke rol de commissaris daarin speelt. Renate: “Organisaties lopen niet vanzelf als een zonnetje. Mensen kunnen elkaar in de weg zitten en zijn dan niet in staat om de zaak samen weer aan de praat te krijgen. De werkvloer, het bestuur en de toezichthouder staan in relatie tot elkaar. Je zou willen dat ieder vanuit z’n eigen rol bijdraagt aan het floreren van de organisatie en dat dat soepel loopt. Maar dat lukt niet altijd. En dan kost het mensen veel energie en kan het uiteindelijk mislopen. Het is als een machine die wel draait maar die niet vooruitgaat. Daar wordt niemand gelukkig van. De energie die je steekt in processen die niet lekker lopen, gaat af van de energie die je hebt voor elkaar, voor nieuwe plannen en voor leuke dingen.”

 

Lees het complete interview hier

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo