KEREWIN CONSULT

licht op talent

Lencioni stap 3: Betrokkenheid
Dinsdag, 6 november 2018

Lencioni stap 3: Betrokkenheid

“Als je alle mensen in een organisatie in dezelfde richting zou kunnen laten roeien, dan zou je elke industrie kunnen domineren, in elke markt tegen alle concurrentie, op elk moment.” Dat is de overtuiging van Patrick Lencioni, schrijver van de bestseller De 5 frustraties van Teamwork. Na vertrouwen en de angst voor conflicten belichten we nu de derde stap: betrokkenheid. Een belangrijk aspect in het werk van Kerewin Consult.

 

Gebrek aan betrokkenheid is vaak een gevolg van problemen op niveau twee. Lencioni zegt daarover: “Wanneer teamleden in de loop van hartstochtelijke en open debatten geen lucht hebben kunnen geven aan hun meningen, engageren ze zich zelden of nooit en stellen zij zich ook niet achter besluiten op, hoewel ze misschien tijdens vergaderingen instemming veinzen.”

 

Ook een te grote behoefte aan consensus; het kiezen voor de veilige middenweg, of een ‘kan iedereen zich hierin vinden’ veroorzaakt vaagheid en geen eensgezindheid over de richting en de prioriteiten. Dat gaat ten koste van de betrokkenheid en het wel of niet nemen van persoonlijk eigenaarschap. Individuele teamleden zullen te weinig offers brengen om als team tot resultaten te komen. En dus gaan sommigen nog meer twijfelen over de juistheid van genomen beslissingen.

 

Een team dat niet als eenheid optreedt;

  • Creëert onduidelijkheid binnen het team over de richting en de prioriteiten
  • Ziet kansen verdwijnen vanwege de niet-aflatende analyse en onnodige vertraging
  • Creëert gebrek aan vertrouwen en angst voor mislukkingen
  • Komt keer op keer op discussies en beslissingen terug
  • Moedigt kritiek achteraf onder de teamleden aan

 

Betrokkenheid gaat dus over duidelijkheid en steun. In een betrokken team is eenheid en weet iedereen dat te lang zoeken naar consensus niet werkt; volledige overeenstemming is onmogelijk. Door alle teamleden hun standpunt te laten uitspreken en mee te wegen in de uiteindelijke besluitvorming, ontstaat bereidheid om samen verder te gaan. Afspraken worden SMART gemaakt en het voltallige team stelt zich achter deze beslissing op, zelfs als er weinig zekerheid bestaat over de juistheid ervan.

 

Goed functionerende teams nemen duidelijke beslissingen en ze nemen ze tijdig. Het team ontwikkelt mogelijkheden om van fouten te leren en profiteert van kansen voordat de concurrentie dat doet. Ze veranderen zonder aarzeling of schuldgevoelens van richting. Aan het einde van vergaderingen beseft iedereen dat geen enkel teamlid twijfelt over de vraag of de gemaakte keuzes moeten worden ondersteund.

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo