KEREWIN CONSULT

licht op talent

Lencioni stap 4: Verantwoordelijkheid
Dinsdag, 11 december 2018

Lencioni stap 4: Verantwoordelijkheid

Als teams zich niet verbinden aan een duidelijk plan van aanpak, zullen zelfs de meest gedreven medewerkers aarzelen om hun collega’s aan te spreken op gedrag dat nadelig is voor het team. Dat is de overtuiging van Patrick Lencioni, schrijver van het boek ‘De 5 frustraties van Teamwork’. Na vertrouwen, de angst voor conflicten en betrokkenheid belichten we in dit artikel de vierde stap: verantwoordelijkheid.

 

In goed functionerende teams zijn mensen bereid om rekenschap te vragen en af te leggen. Het nemen van verantwoordelijkheid gaat daarmee over het nakomen van afspraken, maar ook over de wil om het sociale ongemak te verdragen dat soms samengaat met het aanspreken van elkaar. Mensen die elkaar durven aanspreken, laten zien dat ze elkaar respecteren en verwachtingen hebben over elkaars prestaties. In de praktijk vormt druk van collega’s vaak de beste garantie voor hoge prestatiemaatstaven.

 

Lencioni adviseert om de doelstellingen en maatstaven van ieder team vast te leggen. Dat is de basis. Vervolgens is het in zijn visie van belang om het functioneren van teamleden in relatie tot deze doelen regelmatig met elkaar te bespreken. Hij is bovendien een groot voorstander van het verschuiven van beloningscomponenten van individuele- naar teamprestaties.

 

Ook bij Kerewin richten wij ons op het bereiken van collectieve resultaten. De backoffice en onze psychologen werken bijvoorbeeld nauw samen, nemen hun verantwoordelijkheid en spreken elkaar erop aan als prestaties soms niet aan de verwachtingen voldoen. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met onze opdrachtgevers. Ook hier speelt collectiviteit, co-creatie en het nemen van verantwoordelijkheid een belangrijke rol. Het is een voorwaarde om samen tot de resultaten te komen die we voor ogen hebben.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo