KEREWIN CONSULT

licht op talent

Onderzoek wijst uit: stilte is goed voor je brein
Donderdag, 10 januari 2019

Onderzoek wijst uit: stilte is goed voor je brein

We leven in een wereld die altijd doorgaat en waar het bijna nooit stil is. Dat is slecht voor onze gezondheid. De Wereld Gezondheid Organisatie noemt geluidsvervuiling een ‘moderne plaag’ en concludeerde dat er bewijs is dat blootstelling aan geluid een negatief effect heeft op onze gezondheid. Hoeveel momenten spendeer jij per dag in volledige stilte? Dat zijn er vast niet veel.

 

Omdat onze omgeving steeds luider wordt, zoeken meer mensen de stilte op. Het Tijdschrift voor Positieve Psychologie publiceerde onlangs vier wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom stilte zo goed is voor je brein en legt uit hoe tijd voor stilte maken je minder gestrest, beter gefocust en creatiever laat voelen:
 

Stilte vermindert stress en spanningen
Geluidsvervuiling leidt tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen, een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid. Volgens onderzoek zorgt hard geluid ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. En zoals teveel geluid stress en spanning kan veroorzaken heeft de wetenschap ook ontdekt dat stilte het tegenovergestelde effect heeft. Stilte kalmeert het brein en het lichaam. Onderzoek uit 2006 toont aan dat 2 minuten stilte voor meer ontspanning zorgt dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.
 

Stilte vult onze mentale reserves aan
In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input. In rust en stilte kan ons brein bijkomen en zichzelf weer opladen. De constante prikkelingen plegen een behoorlijke aanslag op ons brein. Hierdoor kunnen we onze aandacht er minder goed bijhouden en raken we snel afgeleid, vinden we het moeilijk om problemen op te lossen of met nieuwe ideeën te komen. Maar het brein kan zich herstellen in een omgeving waar het minder prikkels krijgt dan normaal. Als het stil is -bijvoorbeeld als je een boswandeling maakt – kan je brein weer opladen en alles in alle rust verwerken.
 

Het brein gaat in de ‘standaard modus’
De standaard modus van ons brein wordt geactiveerd als we dagdromen, mediteren, fantaseren of onze gedachten laten dwalen. Als het brein in deze modus is, maak je een connectie met je gedachten, herinneringen en ideeën. Zo kun je ervaringen beter verwerken, ben je empathischer, creatiever en kan je beter aan zelfreflectie doen. Om in de standaard modus te komen, moet je eerst loskomen van afleidingen. Stilte is een manier om hier te komen.
 

Stilte zorgt voor vernieuwing van hersencellen
In 2013 werd op muizen getest wat het effect is van omgevingsgeluid, ruis, onverwachte geluiden en stilte op hun brein. Hieruit bleek dat 2 uur stilte ervoor zorgt dat hersencellen worden vernieuwd in de hippocampus, het deel van de hersenen dat wordt geassocieerd met leren, geheugen en emotie. Daarom wordt gesuggereerd dat stilte therapeutisch kan werken bij aandoeningen als depressie en Alzheimer.

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo