KEREWIN CONSULT

licht op talent

Wat is nou echt belangrijk in je leven?
Donderdag, 10 januari 2019

Wat is nou echt belangrijk in je leven?

Palliatief verpleegkundige Bronnie Ware heeft in haar boek The Top Five Regrets of the Dying opgetekend waarvan mensen het meeste spijt hebben als ze terugkijken op hun leven. Hun levenslessen zetten aan tot denken en maken dat je je afvraagt wat er nu werkelijk toe doet: wat is voor jou persoonlijk echt belangrijk? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders en verandert ook gedurende de verschillende fases van ons leven. 

 

Er is natuurlijk een aantal belangrijke thema’s die voor iedereen een rol spelen zoals relaties, werk, gezondheid, zingeving en ontspanning. Uiteindelijk willen mensen een gelukkig leven leiden. Wetenschappelijke studies belichten geluk vanuit diverse invalshoeken en typeren het algemeen genomen als de mate waarin iemand zich goed voelt en goed denkt over (onderdelen van) zijn leven. Op de vraag wat mensen gelukkig maakt, komen persoonlijke ontwikkeling, het vinden van zingeving en het onderhouden van goede sociale relaties als gemeenschappelijke deler naar voren.


Om gelukkig te kunnen leven, is het belangrijk om naar jezelf te luisteren, naar je eigen gedachten, gevoelens en wensen. Dat is niet altijd makkelijk in een samenleving waarin we geacht worden ons aan te passen. Je zult immers ook altijd rekening moeten houden met de behoeften en gevoelens van andere mensen. Daarom is reflectie zo belangrijk. Wat denk, voel en wil je eigenlijk? Die ideeën schuren vaak als je iets ingrijpends meemaakt. Wat je als vanzelfsprekend zag, verandert dan drastisch. Je moet je leven opnieuw inrichten en aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid.  Dit geldt ook steeds meer voor leiders die aangeven tijd nodig te hebben om na te denken over belangrijke persoonlijke en professionele beslissingen die ze moeten nemen. Kerewin Consult besteedt in haar leiderschap ontwikkelingsprogramma’s hier volop aandacht aan.

 

Het begint met een pas op de plaats maken en jezelf afvragen of je wel doet wat je echt belangrijk vindt. De positieve psychologie is hierin leidend. Het gaat dan om: nieuwsgierigheid, vriendelijkheid, eerlijkheid tegenover jezelf, humor, dankbaarheid, optimisme en positiviteit, vergevingsgezindheid, zelfvertrouwen, relaties koesteren en in het nu leven. 

 

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op via: info@kerewin.eu en we vertellen je er alles over!


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo