KEREWIN CONSULT

licht op talent

De kracht van een positieve mindset
Donderdag, 7 februari 2019

De kracht van een positieve mindset

De manier waarop we denken, beïnvloedt de manier waarop we handelen. Een simpel en logisch principe, zo lijkt het. Toch blijkt de invloed hiervan groter dan je in eerste instantie denkt. Psycholoog Carol Dweck is grondlegger van de power of mindset. Dweck stelt dat de manier waarop je kijkt en denkt over je eigen intelligentie, talenten en capaciteiten de basis kan zijn van een fixedof een growth mindset.

 

Een fixed mindset, of gefixeerde overtuiging, wil zeggen dat je gelooft geboren te zijn met  bepaalde talenten of capaciteiten, zonder dat je hieraan iets kunt veranderen. Zo zal je bij feedback op je werk eerder geneigd zijn dit te ervaren als falen. Dit weerhoud je ervan te focussen op de inhoud en de feedback te gebruiken om te verbeteren. Het succes van anderen kan ervoor zorgen dat je je bedreigdvoelt, terwijl het succes van anderen ook gebruikt kan worden als inspiratiebron. Niet alleen op je werk, maar in alle aspecten van het leven werkt dit door. Kortom; een gefixeerde overtuiging heeft een negatieve impact op je ontwikkeling en betekent dat je blind wordt voor potentiële kansen en resultaten.

 

Een groeiovertuiging daarentegen, betekent dat je weet dat je talenten en capaciteiten bezit maar dat deze, binnen bepaalde grenzen, door middel van oefening en inzet kunnen veranderen. Mensen met deze overtuiging tonen meer doorzettingsvermogen, ook bij tegenslagen. Ze zien een uitdaging als een mogelijkheid om te leren en zien zichzelf als eigenaar van hun ontwikkel mogelijkheden.

 

Deze overtuigingen bouw je in de loop der jaren op door ervaringen en (personen in je) omgeving. Door je bewust te zijn van de manier van denken en de reden waarom je bepaalde stappen zet, kun je hier wel verandering in brengen. En als leidinggevende kun je de groeiovertuiging van medewerkers stimuleren. Spreek vertrouwen uit over de vaardigheden van een collega, ook als hij of zij een fout maakt. Gebruik vergaderingen om te ontdekken wat maakt dat medewerkers bepaalde resultaten behalen. Gebruik het succes van anderen als inspiratie en om te leren.


Als je daarin slaagt zul je zien dat betere resultaten, motivatie, betrokkenheid, doorzettingsvermogen en innovatie binnen handbereik liggen. Kerewin Consult kijkt om deze reden tijdens assessments niet alleen naar de huidige capaciteiten, maar vooral naar het ontwikkelpotentieel van een kandidaat. Op welke punten kan een iemand zich ontwikkelen en wat is er nodig om dit te realiseren? In samenwerking met een psycholoog stellen de kandidaten zichzelf zo concrete ontwikkeldoelen.

 

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo