KEREWIN CONSULT

licht op talent

Bestuurders en de zachte kant van leidinggeven
Vrijdag, 8 februari 2019

Bestuurders en de zachte kant van leidinggeven

Een ontwikkelassessment biedt belangrijke inzichten. Maar hoe zorg je ervoor dat de ontwikkeling die je wil doormaken op de agenda blijft in alle hectiek van het dagelijks werk? In de visie van Kerewin Consult moeten ontwikkelassessments direct gevolgd worden door intervisie en coaching. Dan houd je de ontwikkeling levend. En dat is zeker van belang als het om de menselijke, zachte kant van het leidinggeven gaat. Zoals leren omgaan met emoties, openstaan voor de ander en goed afstemmen door te luisteren, samen te vatten en open vragen te stellen. En ook momenten van reflectie inbouwen en regelmatig vragen om feedback. Dit is voor bestuurders vaak nieuw gedrag. Dat veel oefening vergt. Interessant is daarom onderstaand onderzoek.

 

Uit Amerikaans onderzoek van adviesbureau Egonzehnder blijkt dat CEO’s zich vaak goed voorbereid voelen op de zakelijke kant van hun baan. Over de menselijke kant van leidinggeven en het tonen van hun eigen emoties, kennen zij tal van onzekerheden. Meer dan 400 CEO’s uit verschillende industrieën en landen werden ondervraagd over hun ervaringen in hun huidige positie. Aanleiding voor het onderzoek was het feit dat CEO’s vaak worden ondervraagd over hun prestaties, maar niet over de menselijke kant van hun vak. Nu blijkt dat veel CEO’s zich daar onvoldoende op voorbereid voelen.

 

Opvallend is dat vooral de ‘zachte’ kant van het leidinggeven aan een grote organisatie de bestuurders zwaar lijkt te vallen. Gevraagd naar hun zelfontplooiing geeft 79 procent van de ondervraagden aan dat dit voor hen net zo belangrijk is als het transformeren van hun bedrijf. Die zelfontplooiing wordt door 54 procent niet alleen voorafgaand aan de baan belangrijk geacht, maar ook tijdens het werk. Het vragen van feedback speelt daarbij een grote rol. Slechts 51 procent van de ondervraagden CEO’s vraagt feedback aan hun senior team. Dat betekent dat bijna de helft dat niet doet. Daartegenover staat dat 24 procent van de ondervraagden aangeeft op hun eigen intuïtie te vertrouwen.

 

De helft van de respondenten zegt dat het vormgeven van een cultuur binnen het bedrijf het moeilijkste is, 48 procent geeft tevens aan dat tijd voor jezelf vinden om te reflecteren bijna niet mogelijk is. Opvallend is de vraag hoe goed de CEO’s zich achten in het uiten van emoties: waar 57 procent zich daartoe in staat acht, geeft 18 procent aan zich daar ongemakkelijk bij te voelen. Dat aantal ligt vele malen hoger dan bijvoorbeeld bij het verdedigen van onpopulaire collega’s (7 procent) en het spreken over de waarden binnen het bedrijf (3 procent).

 

Zelfs – of eigenlijk vooral – de mensen die vanuit een andere positie binnen het bedrijf doorstromen naar de toppositie hebben nog grote twijfels over de humane kant van het leidinggeven. De onderzoekers zagen specifiek bij deze groep een grote twijfel over hun voorbereiding en het kunnen bouwen van een goed team.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo