KEREWIN CONSULT

licht op talent

Zo worden ideeën werkelijkheid
Donderdag, 7 maart 2019

Zo worden ideeën werkelijkheid

“Wensen zijn het voorgevoel van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.” Deze prachtige uitspraak van Goethe schiet regelmatig door mijn hoofd. Iedere ochtend word ik wakker met ideeën. Heel inspirerend, maar tegelijkertijd doodvermoeiend. Want hoe zorg je ervoor dat al die ideeën zich ook daadwerkelijk ontwikkelen tot werkelijkheid?

 

Het proces van wens of idee naar werkelijkheid wordt helder weergegeven in de creatiespiraal van Marinus Knoope. Zijn model biedt niet alleen inzicht, maar inspireert ook bij het vormgeven van die ideeën. En is daarmee niet alleen voor mij, maar ook voor veel ondernemers en managers een bron van inspiratie. 

 

Verbeelding
“Ook al ben je je er niet van bewust, wensen en ideeën zitten in je”, volgens Knoope. Ze komen op als er rust en ontspanning is. En dat kan dus zelfs tijdens de slaap zijn. De tweede stap in de spiraal is verbeelding. Die heb je nodig om je het eindresultaat voor te stellen. De derde fase is geloven in verwezenlijking van het idee. Als je zover bent, kun je je wens ook gaan delen met collega’s of naasten. Op die manier toets je je idee en verzamel je informatie bij mensen die misschien al ervaring hebben. 

 

Als je zover bent, kun je gaan plannen. “Want dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren”, volgens Knoope. Op plannen volgt de fase van het nemen van beslissingen en handelen. Dit is voor veel managers een comfortabele fase waarin je al je talenten kunt inzetten en waarin de verwezenlijking van jouw idee ineens tastbaar wordt en dichterbij komt. Het enige wat nu nog nodig is, is volharding. Want hoe goed een idee ook is, er blijken in de praktijk altijd onverwachte problemen te zijn. Ga terug naar het geloof in je idee om deze ‘beren’ uit de weg te ruimen. 

 

Doel bereikt
Als je je doel hebt bereikt, is het tijd om te genieten van je succes, waardering te ontvangen. Voor veel mensen minder gemakkelijk dan je zou denken; de actiefase gaat de meesten van ons veel gemakkelijker af. Hier is het ook belangrijk om terug te kijken op het proces. Wat heb je geleerd, wat is blijven liggen, waar kreeg je energie van? Dat alles leert je niet alleen veel over jezelf, maar ook over je onderneming.

 

Aan het einde van de spiraal is er opnieuw ontspanning en rust, de situatie waarin nieuwe ideeën kunnen ontstaan…

 

Bron: De Creatiespiraal (1998) van Marinus Knoope (ISBN 9789080467712)


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo