KEREWIN CONSULT

licht op talent

“Focus is net zo belangrijk als IQ”
Woensdag, 17 april 2019

“Focus is net zo belangrijk als IQ”

Zonder een goede balans tussen focus en breinsparende activiteiten kun je geen verbanden leggen, niets onthouden en niet out of the box denken. Dat schreef gezondheidspsycholoog  Ulrika Léons Becksén onlangs in het Financieel Dagblad. Er is volgens haar te weinig aandacht voor het vermogen van werknemers om zich te kunnen focussen. Dat is jammer omdat intelligentie nutteloos is wanneer je je aandacht niet kunt sturen.

 

Het verwerken van informatie kost tijd en energie. Hoe vaker je van taak wisselt, hoe langzamer dat verwerken gaat. Omdat je minder gefocust bent, voer je de verschillende taken minder goed uit. Daarnaast belast je voortdurend je werkgeheugen, waardoor andere delen van het brein die cruciaal zijn bij denkwerk, niet aan bod komen.

 

Volgens Léons Becksén hebben we onvoldoende inzicht in hoe belangrijk de conditie van het brein is voor ons werk. Léons Becksén: “Focussen wordt steeds moeilijker op de werkvloer. Digitale prikkels schreeuwen om aandacht en in veel kantoren is rust soms ver te zoeken. Zo raakt het brein uitgeput en komt onze denkkracht in gevaar. Er dreigt zelfs een tweedeling op de arbeidsmarkt. Mensen die niet goed voor hun brein zorgen, gaan minder presteren en vallen sneller uit.”

 

Goed voor je brein zorgen is natuurlijk een verantwoordelijkheid van werknemers zelf, maar werkgevers hebben hierbij een ondersteunende rol. Léons Becksén: “Om informatie te kunnen verwerken, is rust nodig. In rust heeft ons brein de ruimte om de informatie in te laden in het geheugen. Dit gebeurt vooral tijdens de slaap, maar tegen de tijd dat we naar bed gaan is er al veel informatie verloren gegaan. Het is dus essentieel om regelmatig herstelmomenten in te plannen. Daarnaast kunnen aandachtsoefeningen helpen.”

 

Door ontwikkelingen als robotisering, automatisering en digitalisering verdwijnt routinematig werk en blijven complexere werkzaamheden over. Dat vraagt om meer concentratie en denkkracht. Focus is daarbij net zo belangrijk als IQ en andere arbeidscompetenties, aldus Léons Becksén.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo