KEREWIN CONSULT

licht op talent

'Meten op de man' met Big Data
Donderdag, 25 april 2019

'Meten op de man' met Big Data

Ook in de assessmentwereld raakt de term Big Data steeds meer ingeburgerd. Maar wat moeten we met al deze informatie? Welke data hebben een voorspellende waarde? Wat zijn recente ontwikkelingen op dit gebied en hoe kunnen we gebruik maken van Big Data in assessments? 

Alles over Assessments, het platform voor de assessment branche, organiseerde onlangs een expertsessie over dit onderwerp. Het platform initieert regelmatig dit soort sessies om verbinding te leggen tussen de wetenschap en de praktijk. Een waardevolle manier om in contact te komen met het werkveld en om kennis te delen.

Deze sessie stond bol van termen als algoritmen, fold cross validation en convolution en zoomde in op een mooi praktijkvoorbeeld van de NS. Deze organisatie is de verzuimpercentages gaan vergelijken met het aantal opgenomen vakantiedagen en dat leidde tot waardevolle inzichten. Door data op deze manier te vergelijken, kun je patronen herkennen en dat kan weer leiden tot voorspellingen over bijvoorbeeld het ziekteverzuim. 

 

Ward van Breda (Lead Data Scientist) en Jean-Paul Lucassen (Lead People Analytics) bespraken ook nieuwe methodes om data te verzamelen die kunnen worden ingezet bij assessments. Zo kan de stem iets zeggen over hoe zenuwachtig iemand is en kan uit geschreven tekst de mate van sentiment worden herleid. Door het inzetten van deze nieuwe meetinstrumenten kunnen competenties die nodig zijn voor het uitoefenen van een functie nog beter worden gemeten. Lucassen gaf wel aan dat deze instrumenten de persoonlijke gesprekken tijdens het assessment niet vervangen. Op termijn zouden ze echter wel aanvullend kunnen zijn om te bepalen of iemand geschikt is voor een functie of past binnen de cultuur van een bedrijf. 

 

Kortom, een schat aan mogelijkheden, al zijn er deze middag ook kritische geluiden te horen. In hoeverre zijn deze nieuwe meetinstrumenten namelijk valide? Hoe zorg je dat je de juiste informatie selecteert? En bestaat, door voorspellingen te maken op basis van data uit het verleden, niet de kans dat nieuwe ontwikkelingen over het hoofd worden gezien? In hoeverre je als assessmentbureau ook besluit gebruik te maken van Big Data, over één ding zijn de sprekers en deelnemers het unaniem eens: “Meten op de man, daar zijn data én psychologen voor nodig”. 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo