KEREWIN CONSULT

licht op talent

Inspiratie: De kracht van betekenis
Dinsdag, 4 juni 2019

Inspiratie: De kracht van betekenis

Voor de zomer geeft Kerewin u nog graag een leestip mee! In haar inspirerende boek De kracht van betekenis stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel najagen. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos. Volgens de schrijfster maakt niet geluk, maar betekenis het leven de moeite waard.

 

Op basis van recent onderzoek en inzichten uit de (positieve) psychologie, filosofie en de literatuur laat Esfahani in het boek zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Haar 4 pijlers voor een zinvol leven zijn:

  1. Ergens bij horen, of dat nu je familieleden, milieuactivisten of leden van een boekenclub zijn
  2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is
  3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen

  4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt

 Haar ideeën over de westerse geluksobsessie kreeg Esfahani niet alleen via haar studie psychologie – ze studeerde bij Martin Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie – maar werden vooral gevormd door haar jeugd. Esfahani werd in Zürich geboren en groeide op in Montreal. Daar hadden haar ouders, die behoorden tot een soefi-orde uit Iran, een gebedshuis. De soefi’s (beoefenaars van de islamitische mystiek) kwamen 2 keer per week aan huis. Esfahani: “Ze mediteerden urenlang. Na afloop serveerde mijn moeder thee met dadels. Hoewel zij een schijnbaar normaal leven leidden, beschikten ze over een ander gevoel voor zin. Ze waren totaal onbaatzuchtig en schakelden hun ego uit. Ze gaven me het gevoel verbonden te zijn met iets groters.”

 

Zin en geluk kunnen dus botsen, aldus Esfahani. Toch blijkt dat zinvolle activiteiten uiteindelijk tot een diepere vorm van welbevinden leiden. Wie geluk nastreeft, moet volgens haar bereid zijn een ‘service mindset’ aan te nemen. “We vinden niet allemaal onze roeping in het leven. Maar dat betekent niet dat we geen zinvolle doelen in ons werk kunnen ontdekken.” Ze wijst erop dat winkelbedienden, verplegers en docenten overladen worden met routinetaken en soms het zicht op het hogere doel kwijtraken. “Maar als we onze taak zien als een kans om anderen te helpen, zullen ons leven en werk aan betekenis winnen. Dat is de erfenis die we kunnen achterlaten.”


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo