KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Name:

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 volgende pagina 
Wat we kunnen leren van de geschiedenis
Maandag, 9 januari 2023

Wat we kunnen leren van de geschiedenis

“Geschiedenis leert ons herhalende patronen te doorbreken. Als er althans genoeg bereidheid is om ook de schaduwkanten van de geschiedenis te beschrijven en te doorleven.” Dat stelt Prof. dr. Yvonne Burger in haar column in het Tijdschrift voor coaching. Burger is deeltijdhoogleraar bij het VU Center for Executive Coaching, zelfstandig organisatieadviseur, toezichthouder en executive (team)coach.

 

Volgens haar wordt er niet voldoende naar de schaduwkanten van de geschiedenis gekeken. Burger: “Denk aan de rol van Nederland in het slavernijverleden en – dichterbij in de tijd – tijdens de Tweede Wereldoorlog. Interessant en doorbrekend in dit opzicht was de recente tentoonstelling in het Rijksmuseum over slavernij en ook het voornemen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om met name de schaduwkanten van onze geschiedenis veel meer aandacht te geven. Een inspirerend voorbeeld van hoe je hiermee om kunt gaan is wat mij betreft de wijze waarop dit in Berlijn is gedaan. Daar wordt niets verdoezeld; de geschiedenis van nazi-Duitsland ligt daar letterlijk op straat en wordt op allerlei manieren tentoongesteld om proberen te voorkomen dat we ooit weer in zo’n situatie terechtkomen.”

 

Ze maakt daarbij ook de verbinding naar het vak van coach. “Ook daar ligt in het onder ogen zien van de geschiedenis een belangrijke sleutel tot doorzien van wat er gebeurt. Door het samen met een team maken van een organisatiebiografie bijvoorbeeld, waarbij je nog eens goed samen kijkt naar hoe en waarom een organisatie is ontstaan, wie de oprichters waren, welke verhalen niet mogen worden verteld en welke anekdotes juist worden benadrukt. Zeker in organisaties waar de mobiliteit in het leidinggevend kader groot is en de historische kennis op een laag pitje staat, is het belangrijk om dit te doen; liefst samen met mensen die de organisatie al veel langer kennen en die nog wel eens over het hoofd worden gezien in organisatieverandering.”

 

Burger is een groot voorstander van het kijken als een historicus. Dit geeft volgens haar een scherpe blik op en inzicht in patronen op allerlei niveaus, juist in een tijd waarin dit begrip zo noodzakelijk is. 

 

Lees de complete column hier. 

lees verder 
“Maak een schoolvak van mentale gezondheid”
Woensdag, 4 januari 2023

“Maak een schoolvak van mentale gezondheid”

Waarom zijn we vandaag de dag rijker én ongelukkiger dan ooit? Psychiater en filosoof Damiaan Denys is kritisch: we zijn verleerd normaal lijden als gezond onderdeel van het leven te zien. Vooral jonge generaties zijn minder weerbaar door overvloed, te ruime opvoeding en een extreme drang naar vrijheid. Die weerbaarheid zouden we volgens hem op school al moeten worden ontwikkelen.

 

Denys: “Mentale gezondheid zou een schoolvak moeten zijn waarin je het verschil leert tussen verdriet en depressie, normale en abnormale angst. Hoe ga je om met spanning, hoe deal je met frustraties? De zorg loopt over van mensen die er niet écht thuishoren. Waardoor ernstige aandoeningen niet worden behandeld.”

 

We hebben daarom een nieuw bewustzijn nodig, aldus de psychiater: “Vrijheid kan ook betekenen: vrij zijn van jezelf, eens even ophouden alleen maar bezig te zijn met je eigen zelfontplooiing, je eigen streven naar succes. We maken deel uit van een groter geheel, van een netwerk aan relaties. Van de natuur ook, die we aan het verwoesten zijn. Maar niet iedere boom is bedoeld om in jouw kachel te stoppen. De Grieken zagen dat elke boom, elke steen, elk water zijn eigen doel had. Het zou ons ook helpen zo respectvol naar de wereld te kijken.”

 

Studentenpsycholoog Lieve de Groot werkt met jongeren in Rotterdam en is het met Denys eens: “Aandacht voor mentale gezondheid op school lijkt me een goed idee, helemaal omdat je merkt dat jongeren niet goed weten wat mentale gezondheid inhoudt. Ze hebben ook nog eens te maken met peer pressure, waardoor het extra lastig is om vragen of twijfels te uiten. Door er aandacht aan te besteden op school kun je het taboe verminderen.”

 

Ook trainer Amina Macey vindt dat het onderwerp mentale gezondheid bespreekbaar moet zijn in de klas. “Een training over mentale gezondheid is een start, maar het zou nog beter zijn als dit een vast onderdeel is van het curriculum. Daarmee kunnen we zorgen dat jongeren educatie krijgen op het gebied van mentale gezondheid en weten bij wie ze terecht kunnen als ze vragen of moeilijkheden hebben. Jongeren associëren negatieve gevoelens en gedachten vaak met iets dat blijvend is, terwijl dat niet zo is, omdat het puberbrein dit nog niet kan overzien. Het besef dat alles voorbijgaat, ook negatieve gedachten en gevoelens, is een belangrijke tip om met ze te delen.”

 

Lees hier meer.

lees verder 
“Agape als weg naar een duurzame economie”
Vrijdag, 30 december 2022

“Agape als weg naar een duurzame economie”

Als je de ander behandelt zoals je zelf behandeld zou willen worden, kunnen vertrouwen en samenwerking groeien, in plaats van harde afspraken en controle. Maar hoe pak je dit aan, wat kunnen we hierover leren van familiebedrijven en hoe geef je toekomstige generaties een stem? 

 

Harry Hummels, hoogleraar ethiek, organisaties en samenleving aan de Universiteit van Maastricht pleit voor ‘agape’, een specifieke vorm van naastenliefde die volgens hem praktische handvatten biedt om tot nieuw economisch handelen te komen. “Agape gaat over het commitment aan de bloei en het welzijn van de ander. Het is een term uit het oud-Grieks en staat voor de liefde voor een ander die je misschien niet direct kent. De gouden regel is: behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden.”

 

Bij veel bedrijven voert een cultuur van harde afspraken en controle de boventoon. Dit past niet bij de toekomstige generatie. Volgens Hummels ligt de oplossing meer in medemenselijkheid én hoe organisaties hier invulling aan kunnen geven. Hummels: “Een werkgever denkt dat hij zijn medewerkers kent, maar dat is maar ten dele waar. Hij veralgemeniseert die medewerker tot de club van medewerkers aan wie hij of zij leiding geeft. Dat is een wezenlijk verschil. Bij agape gaat het erom dat je de ander uitnodigt om zichzelf te tonen, om te zeggen: zo zit ik in elkaar, ik ben niet het beeld dat jij van mij hebt. Pas als je dat gesprek hebt gehad, weet je hoe de ander behandeld wil worden.”

 

In de transitie naar een duurzamere economie is het volgens Hummels belangrijk dat ondernemingen het verschil maken. Duurzaamheid heeft volgens hem ook een sociale kant, omdat een economie waarin we samenwerken en respect tonen naar de behoefte van een ander op de lange termijn toekomstbestendiger is dan het huidige model. 

 

Kees Klop interviewde Hummels over dit onderwerp in On Purpose. Bekijk de hele aflevering hier.

lees verder 
Zodra je de leegte voelt, ben je goed bezig!
Dinsdag, 20 december 2022

Zodra je de leegte voelt, ben je goed bezig!

Onze moderne wereld, overvol en overprikkeld, duldt geen leemte. Wie het niet druk heeft met werk, doet druk. Het sociale leven is veelal een agendapunt. Zelfs doelloze activiteiten als wandelen krijgen een functie, wanneer we er een sport van maken. Ondertussen worden de laatste verloren momenten, in de rij of onderweg, opgevuld met achteloos gescrol.

 

Zonde, want nietsdoen is belangrijk voor een mens. Niksen − iets uitvoeren zonder vooropgezet doel − is goed voor de creativiteit, vergroot de concentratie en helpt ons te reflecteren. “Aandacht is eindig en niksdoen geeft de concentratienetwerken in het brein de kans zich te herstellen”, aldus hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel (Universiteit Utrecht).

 

Dat het moeilijk is, niksen, dat weten we. Zo worden we geconfronteerd met onze gedachten en voor je het weet, word je gegrepen door gevoelens van angst, onrust of verdriet. Of zoals filosoof Hans Schnitzler het mooi verwoordt: ‘Wie even niets doet, voelt een bepaalde leegte.’ En dat willen we niet. Dus als we in de trein zitten of in de rij staan, pakken we gauw die telefoon erbij; even checken of er niet toch… En we zijn weer afgeleid’.

 

Waarom zouden we het eigenlijk doen, dat niksen? Nou, het is gezond, goed voor wat zelfreflectie én ontzettend bevorderlijk voor de creativiteit. Ons brein heeft een bepaalde modus nodig om tot de beste inzichten te komen en je raadt het al; die modus zit in het nietsdoen. Het is misschien wat flauw om te zeggen, maar zodra je de leegte voelt, ben je 'goed bezig’.

 

Voor de rustelozen onder ons is niksdoen zo makkelijk niet. Dan raadt Olga Mecking, auteur van de internationale hit Niksen – The Dutch Art of Luieren, aan net iets meer dan niks te doen. “Je kunt muziek aanzetten of krabbeltjes maken op papier. Je kunt bakken of breien. Zo kunnen je gedachten vrij zijn.” Een fysieke bezigheid houdt het brein op die manier inderdaad aan het lijntje, zegt psycholoog Van der Stigchel. “Veel mensen hebben moeite met stilzitten, doordat ze van nature beweeglijk zijn. Door te bewegen, hebben ze minder last van de fysieke onrust in het lichaam en kunnen ze toch niksen.”

 

Lees het volledige artikel hier.

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo