KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Name:
Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 volgende pagina 
Vlootschouw en opvolgingsmanagement
Maandag, 3 augustus 2020

Vlootschouw en opvolgingsmanagement

Bij Kerewin Consult merken we dat raden van commissarissen steeds vaker actief betrokken zijn bij de inrichting van de organisatie. Ze willen inzicht hebben in de organisatie en de bemensing. Zij hebben meer behoefte dan voorheen aan een helder beeld van het leiderschapspotentieel dat aan boord is om de visie doelstellingen te behalen. Daarnaast willen zij weten welke kandidaten op termijn geschikt zijn voor een functie binnen de raad van bestuur. Kerewin Consult ondersteunt organisaties bij deze vlootschouw en opvolgingsvragen.

 

De basis voor deze management reviews wordt gevormd door de op maat gemaakte ontwikkelassessments van Kerewin Consult. Door van iedere directeur een nul-meting uit te voeren en kernachtig in kaart te brengen wat zijn belangrijkste kwaliteiten, aandachtspunten, potentieel en ontwikkelbehoeften zijn in het kader van het leiderschapsprofiel van de organisatie, ontstaat er een helder overzicht van de aanwezige en ontbrekende talenten in de organisatie. Zo worden ook afbreukrisico’s voor kritische posities zichtbaar.

 

Lees hier meer over onze werkwijze en wat een vlootschouw uw organisatie kan opleveren.

lees verder 
Commissaris Dick van Well over leiderschap
Dinsdag, 28 juli 2020

Commissaris Dick van Well over leiderschap

“De belangrijkste taak van een leider is het verzamelen van een goed team mensen met verschillend DNA. Niet sturen op een monocultuur met louter ja-knikkers, maar ook weerstand om je heen organiseren. Leidinggeven is een teamsport. De aanvoerder moet in staat zijn om het juiste team te formeren, te inspireren en soms ook de beslissing te nemen dat iemand niet meer wordt opgesteld.”

 

Dick van Well is een doorgewinterd bestuurder en commissaris en Rotterdammer in hart en nieren. Na 35 jaar in verschillende (directie)functies bij bouwonderneming Dura Vermeer was hij 8 jaar lang president commissaris bij Feyenoord. Inmiddels is hij commissaris bij onder andere pensioenuitvoerder APG, netwerkbeheerder Stedin, Ampliar en - nog steeds - Dura Vermeer. Bij twee van deze organisaties was Kerewin Consult betrokken bij een leiderschapstraject.

 

In ons Kerewin Magazine komt Dick uitgebreid aan het woord over zijn visie op leiderschap. Van Well: “Als commissaris sta je op de tribune, niet op het veld. Ik heb als commissaris de kunst van het ‘afblijven’ moeten leren. Een commissaris heeft 3 rollen: werkgever, toezichthouder en coach. Als je te lang in een coachende rol zit, kan toezicht houden lastig worden. Bijvoorbeeld bij Stedin praat ik regelmatig één op één met de bestuurders. Dat gaat dan over onderwerpen waarop zij vastlopen of waarover ze advies willen. Dat is een compleet andere rol dan wanneer ik als toezichthouder de strategie of de cijfers moet beoordelen. Dat was het moeilijkst bij Dura Vermeer. Daar ben ik van de rol van CEO overgestapt naar die van commissaris. Dan moet je leren om af en toe even op je handen te gaan zitten.”

 

Meer lezen? Vraag ons gratis magazine aan via een mailtje aan: assessment@kerewin.eu

 

lees verder 
Gerard van Olphen (APG) over Kerewin
Woensdag, 22 juli 2020

Gerard van Olphen (APG) over Kerewin

Het is alweer 3 jaar geleden dat Kerewin Consult een aanbesteding won bij APG  om een 'anders dan anders' leiderschapsassessment te ontwikkelen. De 'Ken uzelf dag' met een wandeling met een psycholoog op een mooie locatie werd een groot succes.

 

Inmiddels hebben ruim 250 leiders van APG aan dit ontwikkelassessment meegedaan. Gerard van Olpen, CEO APG, blikt hierop terug in ons magazine. Wil je het magazine gratis ontvangen? Stuur een mail met je adresgegevens aan: assessment@kerewin.eu of lees het hier online.

lees verder 
Wat is de rol van troost als het tegenzit?
Dinsdag, 16 juni 2020

Wat is de rol van troost als het tegenzit?

Geluk, succes en bloei zijn heerlijk, maar het leven heeft ook een donkere, onvolmaakte kant die nooit helemaal kan worden overwonnen. Daarom kan psychologie niet alleen gericht zijn op ontwikkeling, maar moet zich ook bezighouden met troost. Ons vak gaat niet alleen over het verbeteren van mensen, maar ook over het kweken van draagkracht en moed. Maar wat is troost eigenlijk? En wat gebeurt er precies wanneer je wordt getroost?

Myrthe Meester schreef er een interessant artikel over in tijdschrift De Psycholoog. Ze onderzoekt daarin de rol van troost wanneer het even niet meezit. Zo lang alles soepel verloopt, is het immers gemakkelijk zingevingsvragen te ontwijken. Maar ze dringen zich onvermijdelijk op als het leven niet meer leuk is en de zin ervan dus niet meer vanzelfsprekend. Verdriet en tegenslag horen bij het leven, zoals het ook heel normaal is af en toe stil te staan bij de vraag waarom je eigenlijk leeft.

 

Met het stellen van die vraag komt volgens filosoof Ton Lemaire ons ‘oerverdriet’ aan de oppervlakte: het diepmenselijke verdriet omdat we nu eenmaal niet volmaakt zijn, ten diepste kwetsbaar zijn en weten dat we uiteindelijk zullen sterven. Hoewel deze kwetsbaarheid ons leven enerzijds verdiept en extra kostbaar maakt, maakt het ons aan de andere kant ook ‘troostbehoeftig’. We zijn wezens met een diepe nood aan manieren om de onvolmaaktheid te verdragen en ons ermee te verzoenen, aldus Lemaire.

 

Om die reden kan een troostrijke ervaring een mens vleugels geven, nieuwe energie om de strijd van het bestaan weer aan te gaan. Troost maakt volgens filosoof Hans Blumenberg ‘het ondraaglijke draaglijk’ Wie getroost wordt, ontdekt in zichzelf het vermogen om datgene in zijn leven te integreren waarvan hij vreesde dat het hem zou vernietigen. En een mens die niet bezwijkt onder de last van zijn pijn en onvolmaaktheid, is uiteindelijk beter in staat om voor zichzelf op te komen en zijn leven een vruchtbare wending te geven.

 

Meer lezen over troost? Je vindt het artikel van Myrthe Meester hier.

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo