KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Name:

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 volgende pagina 
Interview met Maaike over Helder Toezicht
Dinsdag, 20 februari 2024

Interview met Maaike over Helder Toezicht

Het is bijna zover, medio maart rolt het boek Helder toezicht van Maaike Klinkhamer van de pers. Veel mensen vragen ons waar het boek nou precies over gaat. De subtitel zegt het eigenlijk al: Hoe krijg je meer impact als commissaris? 

 

Maar hoe doe je dat? En wat levert het je op? Met de inhoudsopgave licht ik hier alvast een tipje van de sluier op. Het hele boek lezen? Je kunt jouw exemplaar alvast reserveren door een mail te sturen naar: info@kerewin.eu 

 

Maaike is ook geïnterviewd over het boek. Bekijk hier het filmpje.

lees verder 
Aandacht voor de mens achter het takenpakket
Dinsdag, 13 februari 2024

Aandacht voor de mens achter het takenpakket

Het thema well-being is dit jaar in veel bestuurskamers topprioriteit – of zou dat in elk geval moeten zijn. Alleen al vanwege het toenemende inzicht dat zakelijk succes vrijwel onmogelijk is als de gezondheid en het welzijn van medewerkers worden genegeerd of verwaarloosd. Door aandacht te geven aan employee well-being wordt het leven voor iedereen beter.

 

Dat well-being een belangrijk thema is, wordt bevestigd door onderzoek van Aon. De internationaal consultant hield een survey onder 1100 bedrijven in 46 landen en daaruit komt naar voren dat 87 procent van de bedrijven well-being van medewerkers op nummer 1 heeft staan van de prioriteiten, boven het aantrekken en behouden van talent en boven het verbeteren van de financiële marges. Dat is niet voor niets. We kunnen spreken van een heuse beweging waar organisaties bij willen of zelfs moeten horen om het beste uit zichzelf te halen. Jongere generaties kiezen hun werkomgeving veel vaker op purpose en well-being-aspecten. Je zou dus ook kunnen zeggen dat het je concurrentiekracht op de arbeidsmarkt vergroot als je hoog scoort op well-being.

 

Inzetten op employee well-being legt een grote verantwoordelijkheid bij de leiding van organisaties. Het vraagt ánder leiderschap dan we tot dusver gewend waren. Het vraagt om leiders die letten op de mens achter het takenpakket. Het leiderschapsteam zal open moeten staan voor welzijnsinitiatieven, het zal moeten luisteren naar de behoeften van de medewerkers en aandacht moeten hebben voor de wereldwijde trends. Ook moeten leiders de initiatieven zelf promoten en eraan deelnemen om een goed voorbeeld te geven.

 

Stefan Duran schreef een essay over dit onderwerp voor Management Scope. Lees het hele artikel hier. 

lees verder 
Het belang van het niet-gevoerde gesprek
Dinsdag, 6 februari 2024

Het belang van het niet-gevoerde gesprek

Je kent het gevoel vast wel; je hebt het gevoel dat er iets speelt in je team. Er zijn spanningen, mensen draaien om elkaar heen en je vindt het spannend om het aan te kaarten. Danielle Braun heeft tips om het niet-gevoerde gesprek aan te gaan!

 

Danielle Braun is corporate antropoloog, directeur van de Academie voor Organisatiecultuur en auteur van de boeken De Corporate Tribe, Da's Gek en Building Tribes. Ze begeleidt bovendien boards bij cultuurverandering en directieontwikkeling. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig in te checken met je collega’s, in plaats van stoïcijns achter je laptopje te kruipen. Er kan veel gebeuren in privélevens en in het weekend worden soms grote loopbaanwendingen gesmeed. Maar hoe doe je dat ook alweer?

 

Danielle: “Ik check altijd graag in met mijn collega’s en netwerkpartners. En ook met klanten in intensieve samenwerkingstrajecten. Ja het kost tijd, maar goede afstemming scheelt ook tijd. Je weet weer waar de ander voor gaat en hoe die misschien nieuwe ideeën heeft over de samenwerking. Ik heb wel eens meegemaakt dat een collega aangaf nog niet te willen bellen en inchecken; nog te veel in de vakantiemodus zat. Dan weet je dat er eigenlijk iets aan de hand is. Dat diegene tijdens de vakantie misschien wel onvrede heeft gevoeld over de samenwerking bijvoorbeeld. Dan moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Is het een goed idee om als diegene daar wel weer voor openstaat een ‘onder de waterlijn gesprek’ te voeren. ‘Hoe komt het dat je niet wilt verbinden na de vakantie of wat is er met je gebeurd dat je zo tegen het werk op ziet?”

 

“In een goede check-in komen beide gesprekspartners aan het woord. Of allemaal als je een groeps check-in doet. Reageer niet op elkaar: laat de ander helemaal uitpraten. Sharing & dumping. Stel echt een vraag, bijvoorbeeld: zullen we inchecken, hoe zit je er nu bij? Wat zijn je plannen de komende periode? Zijn er nog dingen die je anders gaat doen die ik moet weten? Zorg dat je allebei je verhaal doet. Praat helemaal uit. Pas daarna reageer je. Wat heeft geraakt aan het verhaal van de ander en wat heeft impact op jou? Doe dat met alle verhalen. En vervolgens: los op. Moeten er afspraken gemaakt worden, kun je elkaar helpen goede voornemens ook te realiseren, waar liggen grenzen en wat kan niet?”

 

Merk je dat er spanning ontstaat omdat iemand niet wil inchecken, stekelige opmerkingen maakt of op andere manieren direct laat merken dat er zaken fout zitten? Dan is het tijd om gelijk maar het echte, moedige gesprek aan te gaan. Duik onder de waterlijn, ruim troep op, her-bron met elkaar en met het werk. Blijf in elk geval in contact en blijf praten. Zorg dat je allemaal weer landt.”

 

Bekijk hier een mini-college van Danielle over dit onderwerp. 

lees verder 
Hoe voelt een bestuurder zich veilig in zijn rol?
Dinsdag, 30 januari 2024

Hoe voelt een bestuurder zich veilig in zijn rol?

Hoe kan een bestuurder zich thuis voelen in zijn functie, hoe kan hij eenzelfde thuisgevoel voor zijn mensen creëren, en hoe kan een coach daaraan bijdragen? De meeste bestuurders zijn eerst manager of teamleider geweest of hebben andere functies vervuld. Die bestuurdersrol moeten ze eerst vinden, vervolgens hebben ze die te nemen, accepteren en dan komt de volgende stap: ze moeten die rol ook maken. Het thuis voelenneigt bij nader inzien eerder naar veilig voelen, legt Yvonne Burger uit in Tijdschrift voor coaching. Zij is behalve coach ook organisatieadviseur. 

 

Burger: “Een nieuwe bestuurder moet zich afvragen: Wat voor leider wil ik zijn? Welke waarden draag ik uit en hoe ga ik die voorleven? Want één ding is zeker: in de loop van de tijd neemt vanuit diverse kanten de druk toe en dan is het de kunst om op koers te blijven. Dat kan alleen als je voor jezelf je kernwaarden helder hebt, daaraan vasthoudt ook als het stormt en die ook dan blijft uitdragen. Die moet je dus concreet kunnen formuleren. Waarden zijn bijvoorbeeld zorgvuldigheid, rechtvaardigheid of transparantie.” 

 

“Een andere belangrijke vaardigheid is de kunst van het ‘om vraagstukken heen kunnen dansen’. De kunst van niet direct te antwoorden op een vraag, maar om de ander – de leden van je managementteam of anderen in de organisatie – te leren beter te worden in wat zij doen. Dus dat betekent: de goede vragen stellen. Vragen stellen vanuit een ander perspectief. Vragen waarbij de ander wordt uitgedaagd en jij op je handen blijft zitten en dus niet zelf het antwoord geeft.”

 

Yvonne werkt zowel met beginnende bestuurders van 35 als van 60. “Soms zijn jonge mensen al heel reflectief en ambitieus, maar moeten ze nog veel leren over zichzelf. Oudere starters kunnen moeite hebben met het andere speelveld waarin ze terechtkomen. Dat vereist eigenlijk van iedereen een andere manier van kijken.” 

 

Lees het complete interview hier. 

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo