KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Name:

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 volgende pagina 
Podcast over de kunst van het verstaan

Dinsdag, 14 juni 2022

Podcast over de kunst van het verstaan


Tijdens de coronapandemie kwamen we er opeens achter dat zelfs in veilige, vaste bubbels mensen het met elkaar oneens waren. Soms kwamen we zelfs lijnrecht tegenover elkaar te staan. Eén ding hebben we hoe dan ook gemeen: onze roep om verstaan te worden. Daarover gaat de nieuwste aflevering van de podcast van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW).

 

Hoe kunnen we elkaar begrijpen in plaats van elkaar bij voorbaat buitensluiten? Wat drijft ons uiteen en wat verbindt ons? Corrie Haverkort, hoofddocent van de summerschool ‘De kunst van het verstaan’ spreekt in deze podcast over een ethiek van gelijkheid en verschil. De podcast wordt gepresenteerd door Bart Geeraedts van TXTRadio. Hij gaat in elke aflevering het gesprek aan met één van de docenten en auteurs van ISVW. Zo komt er een breed palet aan filosofie tevoorschijn, van oost naar west, van persoonlijk tot professional.

 

Corrie Haverkort is filosoof, docent en beeldend kunstenaar. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt bij Popelier Opleiding voor Gezin en Professional en specialiseert zich in moreel dilemmaberaad. In 2020 verscheen van haar hand het Werkboek van woede naar redelijkheid.

 

Beluister de podcast via je favoriete podcast-platform of via de site van ISVW.

lees verder 
De 5 levenslessen van Mickey Huibregtsen
Donderdag, 9 juni 2022

De 5 levenslessen van Mickey Huibregtsen

“Het meeste geluk is te vinden in wat je voor een ander doet.” Dat is de belangrijkste levensles van Mickey Huibregtsen, oud voorzitter Mc Kinsey en oprichter van MaatschapWij. Na een leven vól betekenis is hij eind mei op 82-jarige leeftijd overleden. Zijn missie was een wereld creëren waarin voor elkaar klaarstaan, samenwerken en zelf initiatief nemen de norm is.

 

Hij laat vijf belangrijke levenslessen na:

 

1. Leef naar je waarden

Alles in het leven draait om waarden: zaken, dingen en gevoelens waarin je gelooft en die je koestert. Ga daarom goed bij jezelf na wat jouw waarden zijn en leef daarnaar in al je dagelijks handelen, maar respecteer ook de waarden van anderen.

 

2. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden

Benader en behandel iedereen met respect, zoals je zelf benaderd zou willen worden. Probeer je altijd in de ander te verplaatsen, in zijn of haar zorgen en angsten. Wees behulpzaam en vriendelijk, maak duidelijke afspraken en kom die na, om daarmee je respect te betuigen.

 

3. Koester familie

Familie is een kostbaar bezit, waarmee je heel zorgvuldig moet omgaan. Je wilt en moet er, als het goed is, een heel leven mee doen. En als je ouder bent, dan blijkt vaak dat ‘met je familie zijn’ het mooiste is. Dus als iets je niet zint, probeer daar dan overheen te stappen of spreek het voorzichtig en met warmte uit om samen tot een oplossing te komen.

 

4. Maak op je werk een verschil

Onderscheid je door een vriendelijke maar onafhankelijke opstelling en door voortdurend met anderen samen te werken en hen plezier in het werk te geven. Werk actief aan het mogelijk maken van je idealen, ook op de lange termijn. En ‘never take no for an answer’; waar een wil is, is een weg.

 

5. Geven maakt gelukkig

Weet wat je gelukkig maakt en onthoud dat het meeste geluk vaak te vinden is in wat je voor anderen betekent en doet. Koester wat je hebt en leef in vrede met jezelf. Dat wil zeggen: weet waar je goed in bent en wat je zwaktes zijn, werk aan verbetering op alle fronten, maar ben tegelijkertijd tevreden met wie je bent. En bepaal je eigen koers: laat je niet beïnvloeden door meningen en groepsdruk waar je het niet mee eens bent.

 

MaatschapWij is een inspiratieplatform voor een socialer, vitaler en duurzamer Nederland. Het platform zet denkers en doeners in de spotlights die van regeneratie, verbinding en compassie het nieuwe normaal maken. Om Nederland te laten zien dat je nooit te klein bent om impact te maken. Bekijk het platform hier.

lees verder 
Vooroordelen bestrijd je niet met een training
Woensdag, 1 juni 2022

Vooroordelen bestrijd je niet met een training

Iedereen denkt in vooroordelen. Het bestrijden van 'bias' doe je niet met een training, maar vraagt om een structurele oplossing, aldus Naomi Ellemers in het FD. Ellemers is sociaal- en organisatiepsycholoog en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

 

We vinden het belangrijk om niet te discrimineren en praten vaak trots over de spreekwoordelijke Nederlandse tolerantie. Gelijke behandeling - ongeacht kenmerken en achtergrond - wordt zelfs voorgeschreven in het eerste artikel van onze Grondwet. Toch biedt dit geen garantie dat iedereen ook op een gelijke behandeling kan rekenen. Zo geeft het kabinet nu schoorvoetend aan dat er binnen de Belastingdienst sprake was van institutioneel racisme.

 

In de psychologie wordt al jaren onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. Daaruit komen twee conclusies naar voren. Stereotiepe denkbeelden en ongelijke behandeling komen overal voor: bij alle mensen in alle landen en culturen. Tegelijkertijd blijkt steeds hoe moeilijk mensen het vinden om deze feiten onder ogen te zien. Ook als overduidelijk bewijs op tafel ligt, houden we vol dat we alleen op persoonlijke kwaliteiten letten. We vinden het heel moeilijk toe te geven dat stereotype denkbeelden ons kunnen beïnvloeden. Liever trekken we de kwaliteit van het bewijs in twijfel.

 

Het Stereotype Content Model dat Professor Susan Fiske van de Princeton Universiteit twintig jaar geleden heeft ontwikkeld, kreeg onlangs een onderscheiding voor de meest invloedrijke publicatie op dit gebied. Het model helpt te begrijpen hoe het kan dat we onderscheid maken tussen groepen mensen zonder dat we het gevoel hebben dat we ze discrimineren. Alle onderzoeken die het ondersteunen laten zien dat de beelden van verschillende groepen niet alleen maar ‘positief’ of ‘negatief’ zijn. Het ligt genuanceerder. Zo kun je bijvoorbeeld het beeld hebben dat zakenmensen wel succesvol zijn maar niet zo aardig, of dat jonge moeders wel aardig zijn maar niet zo succesvol. En iemand die Nederlanders met een migratieachtergrond heel gezellig en gastvrij vindt, kan ook het idee hebben dat zij minder geschikt zijn om een leidinggevende functie te vervullen – zonder het gevoel te hebben dat dit discriminatie is. Het ligt dus ingewikkelder.

 

En daarom los je stereotypen die leiden tot impliciete bias en ongelijke behandeling niet op door mensen een training te laten volgen. Het probleem is structureel en vraagt een structurele oplossing; richt bijvoorbeeld de sollicitatie- en beoordelingsprocedures in je organisatie dusdanig in dat de kans op bevooroordeelde besluiten zo klein mogelijk is.

 

Ellemers: “De oplossing begint bij het erkennen dat bias een algemeen menselijk verschijnsel is, waar iedereen ‘last’ van heeft. Pas als je dit accepteert, kun je aan verbetering werken.”

 

Lees het volledige artikel hier.

lees verder 
Bestuurders moeten meer divers gaan denken
Woensdag, 18 mei 2022

Bestuurders moeten meer divers gaan denken

Organisaties kunnen niet meer om inclusie en diversiteit heen als het gaat om het creëren van een werkomgeving waar iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Daar is niet alleen beleid voor nodig, maar vooral een diverse manier van denken bij bestuurders van die organisaties. Dat stellen Fatimazhra Belhirch, voorzitter van de raad van toezicht bij Scapino Ballet Rotterdam, en Nicolien Borggreve, partner people & organisation bij PwC.

 

Belhirch: “Een organisatie is als eerste verantwoordelijk voor een prettige en veilige werkomgeving. Scapino denkt daar bewust over na. Wat vinden wij belangrijk? Daar stelt Scapino haar normen en waarden op vast. Ook heeft Scapino de ‘cultural governance code’, de ‘fair practice code’ en de diversiteits- en inclusiecode ondertekend. Deze codes zijn door de sector zelf opgesteld en helpt bestuurders en toezichthouders te reflecteren op hun handelen.”

 

Borggreve: “Toen ik er net werkte, vond ik PwC divers vergeleken met het Zuidas-kantoor waar ik vandaan kwam. Inmiddels werk ik 13 jaar bij PwC en heb ik een ander referentiekader. Wel heb ik het idee dat - en dat zie ik ook bij klanten - het ‘witte-mannenbolwerk’ langzaam aan het veranderen is, maar het gaat niet vanzelf.”

 

Belhirch vindt transparantie het belangrijkst en stelt dat je als organisatie altijd duidelijk moet communiceren dat je voor de beste gaat, of die nu een man of vrouw is. “Ik ben dan ook niet voor het vrouwenquotum. Maar als iemand aan alle voorwaarden voldoet en je hebt de keuze, kies dan voor een vrouw. Onderzoek wijst uit dat commerciële bedrijven met diverse teams betere beslissingen nemen en dat de omzet zelfs zo’n vijftien procent stijgt.”

 

Lees het complete interview hier.

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo