KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 volgende pagina 
Scherp en relaxed met een stoïcijnse mindset
Woensdag, 1 september 2021

Scherp en relaxed met een stoïcijnse mindset

Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen, dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca. Al 20 jaar gebruikt hij de principes van stoïcijnse filosofen om het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privéleven. In zijn boek DRIVE beschrijft hij 10 praktische lessen waarmee iedereen, voor elke situatie, een stoïcijnse mindset kan trainen.

 

Stoïcijnse filosofie ontstond in Griekenland, ruim 2000 jaar geleden. Het was het tijdperk van Socrates, Plato en Aristoteles, de bloeiperiode van de filosofie. De stoïcijnen zochten niet alleen naar wijsheid: de vraag hoe je goed kunt leven stond bovenaan hun checklist. Stoïcijnse filosofie kenmerkt zich dan ook door praktische nut. Om goed te kunnen leven, moeten we goed leren nadenken en helder krijgen wat we belangrijk vinden in ons leven. Hoe nemen we de juiste beslissingen? Hoe houden we onszelf minder voor de gek?

 

Tuitert: “Ik noem het stoïcisme ook graag een realistische filosofie. Hedendaagse positiviteitsgoeroes leggen vaak de nadruk op wensdenken of abstracte concepten. Als we maar hard genoeg willen dan kunnen we de werkelijkheid naar onze wil buigen. Het stoïcisme is hier het tegenoverstelde van. De stoïcijnse mindset legt de nadruk op het accepteren van de realiteit en het onderzoeken van je eigen oordelen en gedachten. Het doel is om dat kleine beetje wat je wél kunt bepalen op een goede manier te sturen.”

 

In de stoïcijnse filosofie draait het om in overeenstemming te leven met de natuurwetten waar iedereen aan onderworpen is. Het heeft geen zin om je daar druk om te maken. Je kunt boos worden omdat het regent, maar daarmee houdt de regen nog niet op. De stoïcijnse filosofie helpt je om je te ontdoen van dat soort nutteloze emoties. Want alleen als je gemoedsrust ervaart, is het mogelijk om echt voldoening en zingeving te vinden. Deze manier van denken, het creëren van een stoïcijnse mindset, kun je trainen. Het boek van Tuitert is daar een goed hulpmiddel bij.

lees verder 
Gastcollege op Hogeschool Leiden
Maandag, 23 augustus 2021

Gastcollege op Hogeschool Leiden

Mijn voormalig stagiaire Eline van Haren is alweer 3 jaar docent toegepaste psychologie aan de Hogeschool van Leiden. Zij doet het fantastisch en heeft zich gespecialiseerd in arbeid- en organisatiepsychologie. Ze vroeg mij of ik een gastcollege wilde geven aan tweedejaars studenten die overwegen om zich ook te specialiseren in de richting van de arbeid- en organisatiepsychologie. 

 

Het gastcollege moest gaan over de werkzaamheden van een organisatiepsycholoog in de praktijk. Voor de studenten is het immers waardevol om te zien hoe de theoretische concepten die ze in de opleiding meekrijgen, in de praktijk worden toegepast. Zo krijgen ze zicht op mogelijke werkterreinen na afloop van hun studie.

 

Ik was vereerd met de vraag en vond het ontzettend leuk om te doen. Een groep enorm gemotiveerde studenten ging aan de hand van een casus met elkaar op zoek naar de aanpak voor een leiderschapstraject bij een organisatie. Een complex vraagstuk waar ze enthousiast indoken en waarbij ze met mooie ideeën en oplossingen kwamen. Dit leidde tot een boeiende dialoog tussen professionals in de dop, waarbij er goede, kritische vragen werden gesteld over zowel de aanpak van de casus, als over het maken van loopbaankeuzes in je leven. Het was geweldig om te zien hoe nieuwsgierig en leergierig de studenten zijn!  

lees verder 
Werkverslaving: een gevaarlijke cyclus
Woensdag, 18 augustus 2021

Werkverslaving: een gevaarlijke cyclus

Er zijn werknemers die van weekeinde naar weekeinde leven. En er zijn er die niet kunnen wachten tot ze eindelijk weer aan de slag mogen. Die op vakantie zelfs stiekem doorwerken omdat ze niets liever doen, of niet anders kunnen. In het laatste geval gaan bij Wilmar Schaufeli de alarmbellen rinkelen: werkverslaving! 

 

Schaufeli is emeritus hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie in Utrecht en Leuven. Hij vertelde onlangs in Trouw: ”Werkdruk is een toenemend probleem. Maar niet iedereen die hard werkt, of hard moet werken, is werkverslaafd. Er zijn allerlei redenen om hard te werken: je carrière, je hypotheek, alimentatie, een extra vakantie. Of omdat je het zo leuk vindt. Mensen kunnen heel bevlogen aan het werk zijn. Omdat ze het zo interessant en uitdagend vinden."

 

“Verslaving betekent dat je echt niet anders kunt. Als je je schuldig voelt, of overbodig en gespannen, als je niet hard werkt. De 'remedie' is dan om weer aan het werk te gaan, want dan voel je je weer beter. Een gevaarlijke cyclus die kan leiden tot een burn-out. Dat soort gedrag heeft te maken met hoe je als persoon in elkaar zit. Ze kenmerken zich vaak door eigenschappen als perfectionisme, faalangst, het altijd goed willen doen voor anderen. Je baas, je collega's, je klanten. Bevlogen werkers stoppen als de lol er van af is, workaholics als ze vinden dat ze genoeg hebben gedaan, als het werk af is. En dat is nooit zo.”

 

Het soort beroep maakt wel uit, volgens Schaufeli. “Bij banen met veel verantwoordelijkheid, waarbij het werk nooit af is, krijg je eerder werkverslaving dan wanneer je buschauffeur of productiemedewerker bent en je klaar bent als je dienst er op zit. Veel werken is natuurlijk wel belonend: mensen die heel veel werken, al dan niet dwangmatig, maken sneller promotie en verdienen meer geld. Zolang ze niet uitvallen is de baas tevreden, en mensen kunnen het lang volhouden. Er wordt tegen ze opgekeken omdat ze steeds de eerste en de snelste zijn. Al kunnen ze ook weerstand oproepen, omdat ze niet kunnen delegeren, of streberig kunnen overkomen.”

 

Werkverslaving komt veel voor: ”Op grond van criteria die wij hanteren bij ongeveer 15 procent van de beroepsbevolking: zij scoren bovengemiddeld op zowel excessief als op dwangmatig hard werken. Maar neem het een beetje met een korrel zout, want er zijn niet heel duidelijke, objectieve criteria zoals bij burn-outs, waarbij je in de ziektewet komt. Afhankelijk van waar je de lat legt, kan het ook 5 procent zijn, of 20. Hoe dan ook redelijk veel mensen, zowel mannen als vrouwen."

 

En hoe kick je af? "Je moet echt gemotiveerd zijn te minderen, en daar gaat het vaak al fout. Mensen zelf hebben er vaak niet zo veel last van, tot ze echt een burn-out krijgen. Het zijn vooral hun partners en kinderen die eronder lijden. Dat is ook de reden dat mensen hulp zoeken: omdat hun partner het zat is. Als ze zelf stappen willen zetten, kun je denken aan maatregelen in de sfeer van begrenzing: twee avonden per week werken, de andere avonden niet. En werkverslaafden hebben vaak geen hobby's of sociale contacten. Je kunt dus kijken wat ze leuk en interessant vinden. Een uurtje op de racefiets, schilderen. Het ligt allemaal erg voor de hand, maar je moet het wel willen."

lees verder 
Piekeren? Daar kun je ook gewoon mee ophouden!
Maandag, 9 augustus 2021

Piekeren? Daar kun je ook gewoon mee ophouden!

In 'Leef meer, denk minder' biedt Pia Callesen een even simpele als doeltreffende manier om uit een dip te komen. De oorzaak van neerslachtigheid en depressie is namelijk vaak te veel denken. We analyseren eindeloos wat we hebben gezegd en gedaan of de beslissingen die we moeten nemen. Maar het werkt niet. 

 

In haar boek vind je een radicale strategie om de controle over je denkprocessen terug te krijgen en je weer goed te voelen. Het leid je naar een beter leven doordat je leert hoe je de aandacht beheerst die je aan je gedachten besteedt. Het is een baanbrekende methode om uit je dip te komen. Zelfs sceptici zijn enthousiast. Ellen de Bruin schreef erover in het NRC HANDELSBLAD: “Zorgeloos leven uit een boekje leren. Het zal niemand verbazen dat ik er niets van verwachtte… Maar tot mijn verbazing raakte het me diep”.

 

Dr. Pia Callesen is gespecialiseerd in Meta Cognitieve Therapie (MCT). In deze therapie gaat het over het verkrijgen van de juiste gedachten over het piekeren. Callesen heeft ruim 15 jaar ervaring in de klassieke cognitieve gedragstherapie en is specialist in de MCT-methode. Ze heeft in de loop der jaren regelmatig individuele supervisie en coaching ontvangen van professor Adrian Wells (grondlegger van MCT). Haar boek Leef meer, denk minder is een bestseller in Denemarken met 75.000 verkochte exemplaren (op een inwoneraantal van 5,8 miljoen!).

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo