KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Name:

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 volgende pagina 
Kerewin’s leestips voor de vakantie
Donderdag, 4 juli 2024

Kerewin’s leestips voor de vakantie

Maaike Klinkhamer volgde het afgelopen jaar de postgraduated opleiding Executive Teamcoaching aan de VU. Door die opleiding kwam zij in aanraking met een stapel interessante boeken. We delen haar tips hier graag. Stop deze boeken in je koffer en kom straks niet alleen uitgerust, maar ook geïnspireerd terug van vakantie.

 

1. Executive teamcoaching in de praktijk - Yvonne Burger en Mieke Reidinga

Dit is een boek voor executive teamcoaches die werken met leiderschapsteams. De inzichten zijn ook relevant voor organisatieadviseurs en HR-managers die hun effectiviteit in de directiekamer willen vergroten. Doel van het boek is om vakgenoten handreikingen te bieden om te reflecteren op hun praktijk. Welke rol neem je als executive teamcoach? Welke werkwijze past bij het team, de opgave en bij jou? Welke interventies kun je doen of moet je vooral laten? Wat zijn spannende momenten en hoe ga je daar mee om? Hoe zorg je goed voor jezelf? Het boek is een interessante mix van praktijk, theorie en relevante uitkomsten van onderzoek.

 

2. Handboek Teamcoaching - Martijn Vroemen

Behalve een inspirerend overzicht is dit boek ook een pleidooi voor een minder bemoeizuchtige benadering van teams. Teamcoaches en teamleiders wordt geadviseerd zich helpend op te stellen. Niet afstandelijk, wel terughoudend. Dit handboek is een compact en toch compleet overzicht van alle thema's die je tegenkomt bij het begeleiden van teams. 

 

3. Het egeleffect - Manfred Kets de Vries

De meeste teams bereiken hun doelen niet omdat we ten onrechte menen dat de mens een rationeel wezen is. En omdat de samenstellers van teams geen rekening houden met de subtiele dynamiek die ons menselijk gedrag beïnvloedt. Zoals Schopenhauer het ooit beschreef, worstelt de mens, net als de egel, met zijn behoefte anderen op te zoeken maar tegelijkertijd afstand te bewaren. Dé reden waarom teamleden er niet in slagen succesvol samen te werken. In 'Het Egeleffect' laat Kets de Vries op bevlogen en onderhoudende wijze zien welke rol groepscoaching kan spelen.

 

4. Teamcoaching - Erik de Haan

Een boek vol tips en tools voor coaches en teamleiders om de slagvaardigheid, creativiteit en resultaatgerichtheid van hun team te vergroten. De zin van teamcoaching is duidelijk: door teams te laten reflecteren, gaan de prestaties omhoog en neemt het wederzijds begrip van de teamleden toe. Bovendien verbeteren relaties en motivatie binnen het team. Dit praktische en overzichtelijke boek gaat over teamcoaching in brede zin: van eenvoudige teamcoachingsopdrachten tot de meer uitdagende, van teams van professionals tot executive teams. 

 

5. Doorbreek de cirkel - Arend Ardon

De meeste managers hebben veel kennis over verandermanagement. Toch loopt het in de praktijk nogal eens spaak omdat onze kennis maar zeer beperkt ons handelen stuurt. Zonder dat we het weten, hebben wij aannames over onze medewerkers die ons juist in de problemen brengen. En onbewust vertonen we gedrag waarmee we initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers ondermijnen. Om de taaie situaties die hieruit ontstaan te doorbreken, moet je begrijpen hoe je die als manager zelf in stand houdt. Arend Ardon maakt glashelder hoe deze patronen ontstaan en biedt doe-het-zelf interventies om de verandering weer vlot te trekken.

lees verder 
Ook zo moe? Doe vaker een dutje!
Dinsdag, 25 juni 2024

Ook zo moe? Doe vaker een dutje!

Doordat we altijd maar aanstaan, zijn we massaal moe. Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming pleit voor een cultuuromslag. En die begint met veel vaker rusten; liggend en zonder scrollen.

 

Fleming maakt zich zorgen en heeft daar alle reden toe. Het aantal Nederlanders dat zich aanhoudend vermoeid voelt, is volgens het CBS tussen 2007 en 2018 ruim verdubbeld, van 8 naar 17 procent. En al vielen de cijfers in 2020 iets lager uit, de verwachting is dat het erger wordt. In een onderzoek door het CNV eind 2021 noemden 6 op de 10 ondervraagden de werkdruk hoger dan in de eerste helft van het jaar; liefst twee op de tien zeggen tegen een burn-out aan te zitten.

 

“En reken maar dat onze ongerustheid over de oorlogen in Oekraïne en Israël een duit in het zakje doen,’ zegt Fleming. “Want ook angst en onzekerheid dragen bij aan vermoeidheid. Als we niet oppassen, stevenen we af op een gigantische collectieve vermoeidheid.” Fleming ziet een gemene deler: alle vermoeide mensen ervaren een vorm van te veel ‘aan’ staan. Of het nou komt door het nieuws of de maatschappelijke spanning, werkstress, een chronische ziekte, relatieproblemen, jeugdtrauma’s of fysieke pijn: ons stressresponssysteem staat voortdurend aan.

 

Wat is het probleem met dat ‘aanstaan’? Fleming: “Het is een slimme truc van Moeder Natuur, bedoeld om kortdurende bedreigingen het hoofd te bieden. Stel, je fietst door de stad en wordt bijna aangereden. Typisch een moment waarop je ‘aan’ gaat en je sympathische zenuwstelsel actief wordt: je gaat hoog en snel ademen, het hart klopt sneller en er wordt zuurstof naar de spieren gepompt zodat die zich kunnen aanspannen. Die verhoogde alertheid maakt dat je kunt uitwijken en niet wordt geschept. De bedoeling is dat die alertheid daarna weer afneemt. Maar daar gaat het mis. We staan veel te vaak en te lang in die actie- of overleefmodus.”

 

Hoe gaat dat op het werk? “De manier waarop wij werkdagen inrichten – eigenlijk kan ons lichaam dat helemaal niet aan. Na drie kwartier vergaderen is de focus eruit, is gebleken uit onderzoek. Toch gaan we in veel banen veel langer door. Zelf werk ik daarom nog maar twee dagen in mijn baan in een revalidatiecentrum, zodat ik op andere werkdagen meer mijn eigen tijd kan indelen. Die autonomie helpt tegen vermoeidheid. De uitputtingscijfers onder zzp’ers zijn twee keer zo laag als onder werknemers in loondienst.”

 

Wat is er nodig? “Een cultuuromslag. De werkcultuur kunnen we niet van de ene op de andere dag veranderen. De rol die we zelf aan rust toedichten wél. Er hangt veel schaamte en schuld rond het nemen van rust. Veel mensen vinden het gênant om te zeggen: ‘Ik kan niet, omdat ik rust nodig heb.’ Als we overdag gaan liggen, vinden we onszelf lui. Maar ik zou hippe jonge mensen willen zien slapen in grote kantoortuinen, op bankjes in het park, op rustplekken in het winkelcentrum. Ik roep iedereen op om te rusten, en het normaal te vinden dat de ander rust.”

 

Lees het hele artikel uit Pyschologie Magazine hier.

lees verder 
Het belang van emotionele intelligentie
Dinsdag, 18 juni 2024

Het belang van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is de belangrijkste eigenschap van succesvolle leiders, stelt de Amerikaanse psycholoog en bestsellerauteur Daniel Goleman. En stressbestendigheid is een voorwaarde om onder druk goede beslissingen te nemen. Het menselijk brein is volgens hem gemaakt voor empathie. Angst en stress zijn slechte raadgevers. Goleman pleit voor mindfulness en meditatie om het zelfbewustzijn van leiders te verhogen.

 

In zijn nieuwste boek 'Optimaal – De emotioneel intelligente organisatie’ beschrijft Goleman hoe eigenschappen van leidinggevenden als emotioneel evenwicht, veerkracht en aanpassingsvermogen ervoor zorgen dat een organisatie of team crises kan doorstaan. Hoe je leidinggeeft, is dan ook veel belangrijker dan wat je precies doet, is zijn visie.

 

Aanvankelijk ontmoette Goleman veel scepsis toen hij wees op het belang van emoties in het bedrijfsleven. Het werd als soft gezien en zou niet meetbaar zijn. Dat het onderwerp nu op zoveel bijval kan rekenen doet hem deugd, al is het volgens hem niet louter positief. Het ontbreekt vaak aan een heldere definitie en daarmee aan de juiste toepassing. Hij legt het daarom graag nog eens uit. Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, begrijpen en beheersen. Het gaat om zelfbewustzijn en je bewust zijn van anderen, oftewel empathie.

 

Hij realiseert zich dat nogal wat aandeelhouders meer interesse hebben in kwartaalcijfers en bedrijfswinsten dan in de emotionele intelligentie van bestuurders, maar is ervan overtuigd dat zulke organisaties weinig bestaansrecht hebben op de lange termijn. Met een eenzijdige focus op winst raak je gegarandeerd talent kwijt.

 

Goleman pleit voor mindfulness en meditatie om het zelfbewustzijn van leiders te verhogen. Door regelmatig te mediteren ontstaat er meer begrip voor jezelf en voor anderen, het is een oefening om minder te oordelen en je kalmte te bewaren. Ook helpt het je aandacht effectief te gebruiken, stress te verminderen en betrokkenheid te verhogen, is zijn overtuiging. Door meditatie onderdeel te maken van de bedrijfscultuur, creëer je stressbestendige en veerkrachtige leiders. Geen overbodige luxe in een tijd waarin de werkdruk almaar toeneemt.

 

Lees het complete artikel uit het FD hier.

lees verder 
Helder Toezicht in Top 3 boeken over toezicht
Maandag, 10 juni 2024

Helder Toezicht in Top 3 boeken over toezicht

Caroline Wijntjes presenteert op LinkedIn een Top 3 met boeken over intern toezicht. Bij Kerewin zijn we trots dat het boek Helder Toerzicht van Maaike Klinkhamer deze lijst aanvoert. Dit zijn de boeken die Caroline aanbeveelt:

 

1. Helder toezicht Hoe krijg je meer impact in je rol als commissaris? door Maaike Klinkhamer (Lees meer: https://www.kerewin.eu/boek-helder-toezicht-)

 

2. Toezicht houden in de 21e eeuw door Arjen Jeninga en Harry Woldendorp. Dit boek draait om een belangrijke vraag die iedere toezichthouder zich moet stellen: namens wie houden we toezicht en hoe houden we daar als toezichthouder verbinding mee?

 

3. De twijfelende toezichthouder door Niels van Tent. Dit boek biedt verdiepende inzichten die bijdragen aan toezichthouden nieuwe stijl: betrokken én op afstand. In balans met de verschillende rollen die de toezichthouder heeft. Twijfel is het begin van wijsheid, juist voor toezichthouders.

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo