KEREWIN CONSULT

licht op talent

Nieuws

Inzichten en inspiratie

Kerewin ontwikkelt haar diensten door wetenschappelijk onderbouwde methodieken uit de psychologie te bestuderen. Positieve psychologie is bijvoorbeeld een belangrijke inspiratiebron. Lees hier meer over onderzoek, nieuwe inzichten en mensen die ons inspireren.

 

Name:

Ja, ik ontvang graag de KEREWIN CONSULT nieuwsbrief

Naam*:
E-mailadres*:
Ik behoor tot de doelgroep:
*Verplicht in te vullen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 volgende pagina 
Emoties en werk. Hoe ga je daar mee om?
Dinsdag, 28 mei 2024

Emoties en werk. Hoe ga je daar mee om?

Emoties en werk, hoe ga je daar goed mee om? Zou je werk makkelijker zijn als je geen last zou hebben van woede-uitbarstingen, huilbuien, opgekropte frustraties en onderhuidse spanningen van jezelf, je collegas en cliënten?

 

We belijden met de mond wel dat er plek mag zijn voor emoties en dat het ons menselijk maakt en onderscheidt van robots of artificiaI intelligence. We zijn immers ménsen en dus hoort gevoel erbij. Je ervaring en emotie delen met een ander brengt begrip en verbinding. Opkroppen van emoties leidt tot onnodige stress. Psycholoog Marjon Bohré schreef er een boek over: ‘Emoties doe je maar thuis’. 

 

Marjon: “Het woord emotie komt van het Latijnse emovere, ‘naar buiten bewegen’. Er is dus letterlijk energie die een weg zoekt om te ontladen. Het niet uiten of niet reguleren van de emotie houdt die energie in stand, net als piekeren over die vervelende situatie of dat nare gevoel. Dat wordt weleens vergeleken met het onder water houden van een bal. Dat gaat een tijdje goed, maar kost veel kracht en energie. En als het te veel wordt, schiet de bal met grotere heftigheid omhoog. Soms leidt dat tot een emotionele uitbarsting die niet in verhouding is tot wat er gevoeld werd. De expressie van de emotie voelt dan niet gepast. Maar als die uitbarsting niet komt, kan dat leiden tot vermoeidheid, uitputting en zelfs burn-out.”

 

Emoties toelaten is dus nodig. Ook op je werk. Maar hoe doe je dat handig? Marjon formuleerde 6 stappen die je helpen om beter om te gaan met je emoties:

 

1. Laat je emotie toe

Je emotie onderdrukken of wegstoppen zorgt er niet voor dat die verdwijnt. Dealen met je emoties begint met jezelf toestemming geven om te mogen voelen.

 

2. Vind het juiste woord

Luister naar je lichaam en neem waar wat je voelt. Om daar het juiste woord aan te geven, ga je eerst na in welke hoek je je gevoel moet zoeken.

 

3. Ligt er nog een emotie onder?

Gevoelens kunnen zich vermommen als een andere emotie. Onderzoek dat bij jezelf. Wat voel ik precies? En wat misschien nog meer?

 

4. Plaats je emotie in een bredere context

Met alleen voelen ben je er nog niet. Kijk ook naar het grotere plaatje: wat is er zojuist gebeurd waardoor je je zo voelt?

 

5. Reguleer je emotie

Emoties zijn ‘energie in beweging’. Die energie moet ergens naartoe. Dat is de functie van emotieregulatie, je emoties voelen en tegelijkertijd voorkomen dat ze je overspoelen en met je gedrag aan de haal gaan.

 

6. Kies je gedrag

Emoties zijn belangrijke boodschappers. Heeft een collega een rotopmerking gemaakt en voel je je daar woedend over? Communiceer helder en duidelijk waarom je vindt dat er een grens is overschreden. Bepaal het gedrag dat past bij deze emotie én bij jouw waarden: wie wil jij zijn in deze situatie?

 

Lees hier meer.

lees verder 
Het succes van compassievolle leiders
Vrijdag, 17 mei 2024

Het succes van compassievolle leiders

Na machteloos leiderschap, coachend leidinggeven en dienstbaar leiderschap is er sinds een paar jaar een nieuwe stijl: compassioneel leiderschap. In organisaties als Google, LinkedIn en zelfs de Duitse softwaregigant SAP wint deze vorm van leidinggeven aan terrein. Compassioneel leiderschap werd geboren binnen de mindfulness-beweging. 

 

Ogenschijnlijk hebben compassie en leiderschap niet veel met elkaar te maken, maar in de periode van bewustwording waarin we leven, die door Ricardo Semler The age of wisdom wordt genoemd, blijkt compassie niet te onderschatten. In de bestseller ‘Good to great’ onderzoekt Jim Collins wat maakt dat organisaties die het goed doen ineens de sprong naar bovengemiddeld kunnen maken.

 

Uit zijn onderzoek kwamen 11 organisaties naar boven die in een periode van 15 jaar explosief groeiden. Deze bedrijven presteerden in eerste instantie even ‘good’ als hun concurrenten, maar accelereerden plotseling naar ‘great’. Hoe dat kwam? Eén van de vier belangrijkste redenen bleek dat hun leiders zich onderscheiden door een tomeloze ambitie, niet zozeer voor zichzelf als wel voor de organisatie als geheel én een diepe nederigheid. Kortom, het ego van deze leiders speelde minimaal mee in hun leiderschapsstijl. De combinatie van ambitie en nederigheid komt heel dicht bij compassie. 

Jimpa Tumpten PhD, senior adviseur van het Center for Compassion and Altruism Research and Education (CCARE) van Stanford University geeft compassie de volgende definitie: “Het zien van lijden in een ander en de ambitie daar iets aan te doen”. Wanneer compassie als fundamenteel principe van leiderschap opgenomen wordt, verandert er iets fundamenteels”, aldus Thumpten. “Het geeft de leider een gevoel van verantwoordelijkheid voor het welzijn van medewerkers.”

 

Robert Bridgeman schreef een interessant artikel over dit onderzoek en compassionele leiders. Lees het hier.

lees verder 
Stilte en geweld in de boardroom
Donderdag, 9 mei 2024

Stilte en geweld in de boardroom

“Kortgeleden wees een onderzoeker mij op het thema ‘silence and violence in de boardroom’. Hoewel ik zelf nooit in de termen van geweld had gedacht in relatie tot het ongezegde in de boardroom, resoneerde het thema wel bij mij. Met ‘violence’ wordt hier verbaal geweldbedoeld. Wanneer je verbaal geweld meemaakt, is de neiging om daarna te zwijgen (silence) voor veel mensen groot, zeker afhankelijk van je (gepercipieerde) machtspositie in de groep.

 

Marilieke Engbers heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering. Ze verdedigde haar proefschrift op in 2020 met als onderwerp 'Hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC's beïnvloedt’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze combineert haar rol als docent over strategierealisatie en leiderschap voor de registercontrollersopleiding van de Vrije Universiteit met het spreken over het ongezegde, blinde vlekken, hubris, paradigmaconflicten en kracht en tegenkracht in relatie tot governance in haar advieswerk. Daarnaast begeleidt ze RvC's en RvB's bij zelfevaluaties, fusies, dilemma's en conflicten, en besturingsinstrumenten.

 

Marilieke: “Als iemand op een verbale manier wordt aangevallen, denk ik dat het aan de rest van de groep is om in te grijpen bij degene die dit geweld uitoefent. Maar daarvoor moet je het wel eerst als zodanig leren herkennen. Een eerste oefening kan zijn door naar talkshows zoals Op1, Renze Klamer of Sophie en Jeroen te kijken en te luisteren, en het ‘verbaal geweld’ dat je waarneemt te observeren of te turven en te kijken of er wordt ingegrepen en zo ja hoe door wie. Een tweede oefening is je afvragen of en wat je had gedaan als jij aan die tafel er bij had gezeten.”

 

Marilieke maakte ook een lijstje waarmee je kunt oefenen:

 

 • Persoonlijke aanvallen "Je hebt hier geen ervaring mee"
 • Manipulatieve technieken "Je overdrijft" of "Dat is nooit gebeurd"
 • Iemand diskwalificeren of kleineren, zoals "Je klinkt echt emotioneel" of "Dat is een naïeve kijk"
 • Ongewenste labels: Iemand labelen met termen die hen in een negatief daglicht stellen, zoals "Je bent gewoon een pessimist" of "Je bent te idealistisch", “Jij bent links … of rechts”
 • Verklaring zonder onderbouwing: "Dat slaat nergens op"
 • Machts- of statuspositie misbruiken: "Jij mag dit niet zeggen” 
 • Vriendelijk klinkende opmerkingen "Maak je geen zorgen" of "Dat is niet zo belangrijk"
 • Gegeneraliseerde uitspraken: "Iedereen weet dat dat niet waar is" of "Niemand denkt er zo over”
 • Verandering van onderwerp
 • Interrupties
 • Non-verbale communicatie bewust inzetten

 

Lees hier meer.

lees verder 
Leestip: Voor succes moet je vaker op vakantie
Woensdag, 1 mei 2024

Leestip: Voor succes moet je vaker op vakantie

Ben Tiggelaar schrijft iedere week in NRC over werk en leven. Over rust, geld, persoonlijk leiderschap, geluk, zingeving en succes. Zijn nieuwste boek, ‘Voor succes in je werk moet je vaker op vakantie’, bevat 52 recente columns. Vol verrassende inzichten en praktische tips.

 

Wat kunnen we op werkgebied verwachten in de komende jaren? Adviesbureaus, zakentijdschriften en onderzoekers zijn eensgezind als het om de grote trends gaat. AI wordt belangrijker, goed personeel wordt (nog) schaarser en generatie Y en Z gaan de werkvloer domineren. Maar wat betekent dat eigenlijk voor onze dagelijkse praktijk? Tiggelaar gaat daar in z’n columns uitgebreid op in. 

 

Hij kijkt daarbij onder andere naar Toon Taris, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij ondervroeg samen met zijn collega’s in 2019 een internationale groep van arbeids- en organisatieprofessoren over werktrends. De ontwikkelingen die zij signaleerden komen in grote lijnen overeen met de huidige bewegingen. Met één belangrijke toevoeging. De overgrote meerderheid van de ondervraagden – 83 procent – verwacht dat de mentale eisen die werk aan ons stelt zullen toenemen. Prestatiedruk, samenwerking met collega’s, verscheidenheid in taken en een continue stroom veranderingen maakten de afgelopen jaren ons werk cognitief al uitdagender. En nieuwe ontwikkelingen voeren de druk verder op.

 

Je kunt er allerlei namen aan geven. Zelfmanagement, zelfregulatie, zelfsturing, persoonlijk leiderschap, karakterontwikkeling, grip. Hoe je het ook noemt, het begrijpen en besturen van jezelf in relatie tot je werk (en de rest van je leven) krijgt een steeds groter gewicht. Technologische trends en demografische ontwikkelingen zijn belangrijk. Maar nog belangrijker is ons vermogen om telkens weer met al die nieuwe uitdagingen om te gaan.

 

Meer informatie vind je hier

lees verder 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 volgende pagina 
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo