KEREWIN CONSULT

licht op talent

Kom in beweging op de werkvloer!
Zaterdag, 19 september 2020

Kom in beweging op de werkvloer!

De hersenen hebben een goede doorbloeding nodig om de kwaliteit - en daarmee de productiviteit - te verbeteren. De kwaliteit van je hersenen kun je uitdagen door in beweging te komen, is al jarenlang het mantra van Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie. En dat moet volgens hem dus ook op de werkvloer!

 

Volgens Scherder bestaan onze hersenen uit grijze en witte stof. De hersengebieden zijn de grijze stof, de witte stof verbindt deze gebieden aan elkaar. Die verbindingen zijn belangrijk voor hersenactiviteit. De witte stof zorgt er namelijk voor dat we gestructureerd werken, problemen oplossen, initiatief nemen, creatief denken, flexibel denken en gemotiveerd zijn. Allemaal belangrijke factoren op de werkvloer die bijdragen aan de productiviteit van medewerkers. Daarom is het belangrijk om als werkgever te investeren in die witte stof. Hoe je dat doet? Met beweging!

 

Zo investeer je in bewegen op de werkvloer:

 

Ga actief in gesprek 

De eerste stap naar verbetering van de hersenactiviteit is het in gesprek gaan met elkaar. Hoe gaat het met je? Wat doe je aan vitaliteit? Beweeg je dagelijks of wekelijks? Als leidinggevende kun je je team beter helpen als je hier inzicht in hebt. Zo vind je samen een manier die voor iedereen werkt.

 

Stimuleer regelmatig opstaan

Hebben jouw medewerkers een zittend beroep? Onderbreek het zitten! Het liefst zo vaak mogelijk. Om de kwaliteit van je hersenen te stimuleren moet je na een halfuur zitten eigenlijk al 5 minuten bewegen. Heb je een uur achter elkaar gezeten? Dan compenseer je dat door ruim een halfuur in beweging te komen. Je hersenen hebben meer beweging nodig dan je denkt! Staand werken is op de korte termijn een oplossing. Na een langere tijd is echter ook staan te passief. Je hersenen hebben échte beweging nodig. Probeer bijvoorbeeld lopend te bellen of overleggen met collega’s, maak samen een lunchwandeling of investeer in een wekelijkse bootcamp met het hele team. Dat is ook nog eens leuk!

 

Hanteer de beweegnorm

Een mens moet dagelijks minimaal een halfuur aan één stuk bewegen voor een gezond lijf en goed werkende hersenen. Dat is minimaal 210 minuten per week. Pas dan heeft bewegen een positief effect op het brein, het afweersysteem en de stemming. Maak je medewerkers ervan bewust dat zij een halfuur per dag aan één stuk matig intensief moeten bewegen. Het begint allemaal met bewustwording!

 

Scherder: “Dus, maak sport een onderdeel van je dag, of je nou op kantoor werkt of thuis. Daardoor zul je je gemotiveerder en energieker voelen. En het geeft tegelijkertijd je afweersysteem een boost. Dus was je handen, houd afstand en kom in beweging!”

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo