KEREWIN CONSULT

licht op talent

Durf jij je mening openlijk te geven in een meeting?
Woensdag, 20 oktober 2021

Durf jij je mening openlijk te geven in een meeting?

Durf jij je mening openlijk te geven in een meeting? Of een vraag te stellen als het lijkt alsof alle andere aanwezigen wel begrijpen waar het over gaat? Psycholoog en auteur Joriene Beks werd onlangs door Trouw geïnterviewd over psychologische veiligheid. Haar missie is: alle medewerkers het gevoel te laten ervaren dat zij gezien en gehoord worden.

 

Beks: “Om met een team tot goede prestaties te kunnen komen is het belangrijk dat fouten worden besproken, vragen worden gesteld en de collega's oprechte interesse hebben in elkaar. Oftewel: dat werknemers zich veilig voelen.” 

 

Iedereen kent wel het gevoel na afloop van een vergadering, dat je niet hebt gezegd wat je je had voorgenomen te zeggen. Ruim 60 procent voelt zich niet vrij om zich uit te spreken, blijkt uit onderzoek van bedrijf EnergyFinder dit jaar onder vierduizend werknemers in Nederland. Om een klimaat van psychologische veiligheid te creëren, moet je voldoen aan 3 randvoorwaarden: vertrouwen in elkaar, openhartig zijn en er moet een cultuur zijn waarin mensen het verschil willen maken. Beks: "In iedere interactie heb je invloed, dus je kunt het direct al anders doen. Doe eens een 'checkout' na een vergadering waarin je iedereen vraagt of ze alles kwijt konden wat ze wilden zeggen? Of vraag eens hoe ieders energie is?”

 

Wie is verantwoordelijkheid voor een veilig werkklimaat? "Dat is de verantwoordelijkheid van het hele team", aldus Beks. "Het is niet alleen het probleem van de leidinggevende of de persoon die zich onveilig voelt. Iedereen heeft er namelijk belang bij, want de teamprestaties hangen ervan af.” 

 

Een bedrijfscultuur waar je mag zijn wie je bent en kunt zeggen wat je wilt, vraagt continu aandacht en is niet gemakkelijk. ”Een klimaat van psychologische veiligheid kan groeien, maar ook zomaar weer verdwijnen. Een incident, kwetsende opmerking of boze blik kan genoeg zijn om je onveilig te voelen, net als toenemende druk van buiten", waarschuwt Beks in haar boek.

 

Behalve een boek, maakte Beks ook een helder YouTube-filmpje over psychologische veiligheid. Bekijk het hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo