KEREWIN CONSULT

licht op talent

Van goed voornemen naar gewoonte
Maandag, 10 januari 2022

Van goed voornemen naar gewoonte

Stel, je wilt graag meer bewegen. Of gezonder gaan eten en zorgen voor meer ontspanning. Niet eenmalig, maar blijvend. Daar is motivatie en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar hoe zorg je er nu voor dat die goede voornemens niet al voor het einde van de maand sneuvelen? Gedragsverandering is niet makkelijk, maar zeker mogelijk met onderstaande tips!

 

Begin met jezelf deze vragen te stellen:

 

1. Wat is je doel?

Een gezondere leefstijl? Op tijd naar bed gaan? Meer bewegen? Langer gezond en fit blijven? Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken.

2. Wat is je motivatie?

De voordelen moeten zwaarder wegen dan de nadelen. Schrijf ze daarom op. Bepaal waarvoor je het doet. Heb je het een keer lastig? Dan kun je teruglezen waarvoor je het ook alweer doet.

 

3. Hoe pak je het aan?

Maak voor jezelf helder hoe je je nieuwe gewoonte uitvoert. Het plan 'ik ga iedere dag wandelen' roept vragen op. Hoe lang ga je wandelen en wanneer? Als het regent, ga je dan nog? Bedenk  wanneer je tijd hebt. Tijdens de lunch? Na het avondeten? Met een als-dan-plan denk je na over wanneer je beweegt en hoe je dit aanpakt.

 

4. Hoe maak je het haalbaar?

Pak het stap voor stap aan. Heb je je een nieuwe gewoonte eigen gemaakt? Ga dan voor de volgende. 

 

5. Wie uit je netwerk betrek je bij jouw plan?

Het is fijn als iemand je steunt bij je plan(nen). Heb je het even moeilijk? Dan is het prettig als je op iemand kunt terugvallen. Kijk in je omgeving wie je daarbij kan helpen. De buurvrouw, je broer of een vriendin? Misschien willen zij zelfs wel meedoen. Je motiveert elkaar en het is nog gezellig ook.

 

6. Wat doe je bij een terugval?

Verandering is lastig en daarom is het niet raar als je een keer terugvalt. Probeer dit te voorkomen door een goede voorbereiding. Wil je gezonder eten? Koop dan gezondere alternatieven en haal verleidingen uit het zicht. Houd je het niet vol? Wees dan niet te streng voor jezelf: dat kan gebeuren. Pak de draad gewoon weer op.

 

7. Wat zie je als je terugkijkt?

Sta stil bij je successen en kijk ook terug. Je mag best trots zijn op jezelf! Wat ging goed en wat vond je lastig? Hoe pak je dit bij de volgende nieuwe gewoonte anders aan?

 

Succes!


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo