KEREWIN CONSULT

licht op talent

Bouw een duurzame organisatiecultuur
Dinsdag, 25 april 2023

Bouw een duurzame organisatiecultuur

Wat is het fundament van een organisatiecultuur waarin mensen groeien? Er zijn immers talloze verhalen van mensen die geen erkenning krijgen, in een giftig klimaat werken, hun talenten niet kunnen gebruiken of te veel verantwoordelijkheid nemen. We zijn het gaan zien als de onvermijdelijke neveneffecten van werk. Maar dat is een grote fout.

 

De werkplek kan immers zoveel meer zijn. Het kan een plek zijn waar je groeit in plaats van gekwetst wordt. Een plek waar je je potentieel vindt in plaats van dat ze last hebben van verlies van betrokkenheid. Het kan de plek zijn waar je vervulling vindt in plaats van verveling of burn-out. Het kan de plek zijn waar de duurzame ontwikkeling van mensen het fundament vormt voor duurzame organisaties, dat weer het fundament vormt van een duurzame wereld.

 

Maar dat gaat niet vanzelf. Er zijn leiders voor nodig die prioriteit geven aan het bouwen van een duurzame organisatiecultuur en weten hoe dit moet. Leiders die weten dat het geen extraatje is om mensen te laten werken in een omgeving waar ze zich goed kunnen voelen en groeien, maar hun plicht. Voor het creëren van een duurzame organisatiecultuur moeten leiders een omgeving creëren waar de basis op orde is.

 

De eerste basisbehoefte is verbinding. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin mensen zich veilig voelen en ‘gehecht’ kunnen raken aan anderen. Dit doe je, onder andere, door mensen tijd te geven om zichzelf te kunnen tonen en elkaar te leren kennen. Niet alleen op borrels na werktijd, maar ook tijdens het werk. Zorg bijvoorbeeld voor check-ins waarin mensen kunnen delen hoe het met ze gaat of vraag elke week een teamlid de teamvergadering te openen door iets persoonlijks te delen dat hem of haar inspireert. Zorg ervoor dat mensen durven laten zien wie ze werkelijk zijn, dat waarderen anderen, waardoor iedereen zich veiliger voelt in het team.

 

De tweede voorwaarde is een missie of helder doel. Het is fijn om goede en betrouwbare collega’s te hebben, maar nog beter als je een gemeenschappelijk doel hebt dat je verbindt. Als we de betekenis van wat we doen niet kunnen zien, sterven we een beetje van binnen. 

De derde voorwaarde is autonomie. Wanneer we ons met elkaar verbonden voelen en een duidelijke gemeenschappelijke richting hebben, kunnen we allemaal meer autonoom en moediger worden in het besturen van onszelf. Het is nu van belang dat het voor iedereen helder is wat zijn of haar rol is in het geheel. Door verbinding en missie is er een goede basis gelegd om het met elkaar te hebben over verantwoordelijkheid en vrijheid, de twee kanten van dezelfde medaille van autonomie. Wat is echt van jou en waar leg je verantwoording over af? Samenwerken is fantastisch, maar samen verantwoordelijk zijn, onduidelijk. De eindverantwoordelijkheden van ieder moeten glashelder zijn. Alleen dan kunnen we ook vrij zijn in ons werk.

 

Groei is de vierde voorwaarde en ook een psychologische basisbehoefte. Heb je aan de eerste drie voorwaarden voldaan en een omgeving gecreëerd waarin alle ruis is verdwenen? Waarin mensen zich geen zorgen meer maken over het vertrouwen van collega’s, over de richting die ze opgaan of over hun verantwoordelijkheden? Een omgeving waarin alles open, duidelijk en bespreekbaar is? Dan kunnen mensen echt aandacht geven aan groei. Ze kunnen zich ontwikkelen, nieuwe uitdagingen zoeken, zaken die ze onder de knie hebben of verantwoordelijkheden die niet bij hun talenten passen in overleg bij anderen neerleggen. 

 

Lees meer.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo