KEREWIN CONSULT

licht op talent

Mindfulness helpt bij burn-out
Donderdag, 7 februari 2019

Mindfulness helpt bij burn-out

“Ik zie de laatste jaren een spectaculaire toename van het aantal mensen met burn-out. Vooral onder jonge mensen. Burn-out wordt gedefinieerd als een werk-gerelateerd probleem, maar we bestaan niet uit compartimenten. Als je jonge kinderen hebt en een baan, zijn dat eigenlijk twee fulltime jobs en dat vinden we maar normaal.”

 

Edel Maex is psychiater en hoofd van een stresskliniek in Antwerpen. Hij is ervan overtuigd dat een burn-out wordt veroorzaakt door het feit dat we uit het oog zijn verloren dat mensen zinvol willen zijn en niet alleen willen werken voor het geld. Zo zei hij onlangs in een interview in De Volkskrant: “Mensen kunnen én willen hard werken. Het geeft ons een gevoel van zin. Mensen krijgen geen burn-out omdat ze te hard werken – al speelt dat vast mee – maar vooral omdat ze voelen dat hun werk niet langer zinvol is. Een burn-out komt als er iets gebeurt dat mensen onbillijk vinden, als we het gevoel hebben dat onze inspanningen nutteloos zijn. Dan ineens zakt het vermogen om hard te werken in, is de batterij leeg.”

 

In zijn kliniek wordt onder andere mindfulness ingezet om de stressklachten te verminderen. Maex: “Ik merk dat veel mensen baat hebben bij mindfulness en dat ze ernaar verlangen – zonder dat ze het weten. Ik help mensen contact te maken met dat verlangen. Dat stilstaan bij wat er is, heeft iets contra-intuïtiefs. Ik kan toch beter leuke dingen gaan doen, in plaats van kijken naar moeilijke dingen, zeggen mensen vaak. Maar wat ze ook zeggen: hee, dit deed ik als kind wel. Kinderen maken geen lijstjes in hun hoofd van wat ze straks gaan doen of moeten. Ze kennen ook geen haast. Terwijl je als ouder staat te roepen: trek je jas aan, we komen te laat op school. Wij leren hen die aandacht af, dat vermogen om gewoon ‘te zijn’. En dat moeten ze als volwassene weer leren, via mindfulness.”

 

Werk geeft invulling aan een groot deel van ons leven. Daarom is het belangrijk dat het past bij jouw waarden, vaardigheden, talent en ambitie. Is dat niet het geval, dan is het zinvol om jouw carrière eens kritisch te bekijken en op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Kerewin Consult helpt je hier graag bij met carrière coaching. Door inzicht te creëren in je loopbaan, talenten en ambities, ga je met nieuwe energie aan de slag. Kijk voor meer informatie op onze website. 

 

En lees het interview met Edel Maex hier:

 

https://www.volkskrant.nl/mensen/zen-leraar-edel-maex-kinderen-maken-ook-geen-lijstjes-in-hun-hoofd-~bf66ac69/?fbclid=IwAR2NQ-ZbQmOxaPsDR1AdDcNvBZ8Uh2T5bXbftJPxNH8IDDM4OES3Km3H_Ys


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo