KEREWIN CONSULT

licht op talent

Werken om vitaal te blijven
Donderdag, 3 oktober 2019

Werken om vitaal te blijven

“In Nederland praten we elkaar aan dat werken de hel is en pensioen de hemel. Mensen tellen de dagen af tot het pensioen. In Denemarken is die mindset totaal anders", aldus hoogleraar Rudi Westendorp van het Center for Healthy Aging in Kopenhagen. Hij is voorstander van een flexibele pensioenleeftijd en doorwerken op latere leeftijd. Dat geeft in zijn visie niet alleen structuur, maar daagt ook uit en prikkelt creativiteit: wie vitaal wil blijven en langer gezond, moet op een of andere manier aan het werk blijven.

 

Westendorp: "Ga eens met mensen praten over hun werk. Een aantal baalt, maar voor velen is werken hun leven. Het moet daarom niet gaan over die éne pensioenleeftijd, het draait erom dat we met de juíste leeftijd met pensioen gaan. Nu komt het pensioen voor sommigen te laat, voor anderen te vroeg. Die one-size-fits-all-tactiek moet van tafel.”

 

Dagblad Trouw heeft een groot onderzoek laten uitvoeren onder deze doelgroep, die ook wel wordt gezien als een nieuwe bevolkingsgroep: de Young Elderly Persons (yeps). I&O Research voerde het onderzoek uit. De periode tussen het pensioen en het moment dat mensen afhankelijk worden van zorg, is de afgelopen jaren spectaculair verlengd. Er wordt inmiddels gesproken over een ‘derde levensfase’, tussen volwassenheid en echte ouderdom in. Vroeger gingen we na ons pensioen nog vijf jaar een sigaar roken of in het park zitten en dan was het wel gedaan. Maar tegenwoordig lonkt eerst nog een nieuwe loopbaan of een héle lange vakantie, van soms wel twintig jaar, waarin we gemiddeld gezonder zijn, rijker en hoger opgeleid.

 

Een belangrijk advies voor deze groeiende groep: neem de regie over je pensioen. Bedenk hoe je als ‘yep’ je leven vitaal en zinvol houdt. Gewoon doorwerken, betaald of onbetaald, kan daarbij helpen. Als je er maar vrijwillig voor kiest!


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo