KEREWIN CONSULT

licht op talent

“Leiderschap is een vak en een keuze”
Vrijdag, 1 november 2019

“Leiderschap is een vak en een keuze”

Wie is de leider van de toekomst? En welke skills zijn nodig om de organisatie van de toekomst te leiden? Die vragen stonden medio oktober centraal op de tweede Inspiratiesessie van Kerewin Consult. Een elftal leiders, managers en bestuurders discussieerden met elkaar over leiderschapsmodellen, oprechte aandacht, lef, verbinding en het wiel van samenwerking.

 

Aan tafel zaten dit keer Desirée Engelsman (division manager/HR advisor bij Axis group), Wilma Hosang (senior communicatie- en strategieadviseur bij SRA-accountantskantoren), Judith van der Hulst (senior communicatie- en strategieadviseur bij SRA-accountantskantoren), Arlette Koedam-Evers (bestuurssecretaris NVB), Lidewijde Koot (regiodirecteur ABN AMRO MeesPierson), Hans Michels (lid van de supervisory board van Fastned en adviseur bij Voltalia), Ricardo Sam-Sin (oprichter en aandeelhouder bij People Business), Rino Schreuder (oprichter en managing director European Management Development Centre), Valérie van Spronsen (verantwoordelijk voor leiderschap & executive development bij APG), Jeroen Verwolf (business unit manager bij Wereldhave) en Lucienne van der Werff (hoofd HR bij Achmea).

 

Ontwikkeling
Kerewin Consult ontwikkelde een praktisch stappenplan voor organisaties die duurzaam aan de slag willen met de ontwikkeling van het management. Tijdens de Inspiratiesessie deelde Maaike Klinkhamer - oprichter van Kerewin Consult - haar inzichten over het belang van de ontwikkeling van leiders. Maaike: “Het gaat in ieders leven, elke dag over leiderschap. Leider ben je in allerlei situaties, zowel op je werk als thuis. Ik houd me al meer van 25 jaar bezig met dit onderwerp. Eerst bij ABN AMRO, daarna bij Ernst & Young en nu bij Kerewin. Dat wil niet zeggen dat ik het ei van Columbus heb. Maar ik heb dat waar ik in geloof en waarvan ik denk dat het nodig is, gebundeld in ons stappenplan. In mijn visie is verbinding cruciaal bij leiderschap. Leiderschap kan niet zonder elkaar écht te zien en te horen en begrip voor elkaar.”

 

Een greep uit de onderwerpen, meningen en opmerkingen die tijdens deze inspirerende middag langs kwamen:

 

Lucienne van der Werf: “Daarbij is het ook belangrijk om je te beseffen dat je niet alles zelf hoeft te kunnen. Geef het talent om je heen de ruimte en je zult zien dat je samen veel meer bereikt. We moeten af van het idee dat een leidinggevende alles bepaalt.”

 

Ricardo Sam-Sin: “Het is een onderwerp waar veel bedrijven mee worstelen. Het begint voor mij met authentiek zijn en respect voor elkaar. Stel jezelf als leider eens de vraag hoe je zelf behandeld wil worden…”

 

Valerie: van Spronsen: “Leiderschap is een vak en een keuze. Ik denk dat het voor een deel in je moet zitten om een goede leider te zijn en een ander deel is maakbaar. Maar inderdaad, het begint bij oprechtheid.”

 

Jeroen Verwolf: “In een managementteam moet een vertrouwensbasis zijn. Dat is de fundering. Vervolgens is het van levensbelang dat iedereen de intentie heeft om elkaar beter te maken en aan te vullen. Dan kom je samen verder.”

 

Arlette Koedam: “Ik zie bij de jonge mensen die bij ons binnen komen veel meer persoonlijk leiderschap. Ze durven zich kwetsbaar naar elkaar op te stellen en willen leren. Daarom geloof ik in de toekomst van zelfsturende teams waar jonge mensen zichzelf kunnen ontwikkelen en waar leiderschap door iedereen wordt opgepakt.” 

 

De Inspiratiesessies van Kerewin Consult zijn gericht op ervaren, ontdekken en leren. Wilt u deelnemen aan de volgende discussie om nieuwe inzichten en inspiratie op te doen? Dat kan! Laat ons dat dan graag per mail weten: assessment@kerewin.eu


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo