KEREWIN CONSULT

licht op talent

Liefdevol contact reduceert stress
Maandag, 2 december 2019

Liefdevol contact reduceert stress

Hoewel de behoefte om te worden aangeraakt in onze natuur zit, is het niet altijd vanzelfsprekend dat deze ook wordt ingelost. Wat gebeurt er eigenlijk met ons als dat fysieke contact uitblijft? Kun je het verlangen naar een aanraking vergeten of weet je weer wat je gemist hebt als je wakker wordt geaaid?

 

De documentaire Huidhonger van Lieza Röben portretteert mensen die een tekort aan aanraking hebben of hebben ervaren en laat zien wat de impact is als dit tekort wordt ingelost. Want een aanraking, wanneer liefdevol en wenselijk, reduceert stress, vermindert agressie, doorbreekt eenzaamheid en werkt helend. Hoewel aanraken van levensbelang is en dus tijdloos, is het onderwerp actueel. De negatieve ervaringen rond aanraken (#metoo) dreigen de positieve uitwerking steeds vaker te overschaduwen. We leven met grote groepen mensen dicht op elkaar en toch zijn er steeds meer mensen eenzaam of bang voor intimiteit.

 

Daarbij is het hedendaagse gebod zo succesvol mogelijk te zijn en dit zoveel mogelijk te etaleren; veel aandacht voor de buitenkant, steeds minder voor de binnenkant waardoor gewenste aanraking en intimiteit vaak uitblijft. Het vergoten van het bewustzijn rond de betekenis van aanraking als fundamentele levensbehoefte, is daardoor juist in deze tijd van een groot maatschappelijk belang. Vanuit dit inzicht wordt, gekoppeld aan de film, begin volgend jaar een campagne opgezet. De documentaire is zondag 12 januari 2020 te zien bij de NTR.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo