KEREWIN CONSULT

licht op talent

Concentratie en productiviteit in 'flow'
Donderdag, 5 december 2019

Concentratie en productiviteit in 'flow'

Flow is een staat van opperste concentratie en productiviteit. Het is een mentale staat waarvan bijvoorbeeld sporters en artiesten gebruik maken. Wetenschappelijk onderzoek leert ons hoe je die flow vaker kunt bereiken.

 

Maar hoe bereik je die flow? De onderstaande tips kunnen helpen!

1. Zoek een uitdaging die afgestemd is op je kunnen.

2. Las bij uitdagende bezigheden regelmatig een pauze in.

3. Stel jezelf een duidelijk en bereikbaar streefdoel en vraag feedback.

4. Zorg voor voldoende ruimte, door bijvoorbeeld zelf te beslissen wanneer en hoe je een bepaalde taak zult afwerken.

5. Word je bewust van de betekenis die je opdracht heeft.

6. Zoek steun bij moeilijke problemen.

7. Werk vooral ’s morgens, ongeveer een uur na het opstaan, aan belangrijke taken.

8. Activeer je lichaam met een lichte vorm van beweging, bijvoorbeeld een wandeling.

9. Adem langzaam in en uit of doe een ontspanningsoefening bij stress.

10. Zet ’s avonds genoeg ontspanning op het programma om de knop om te draaien.

 

Als je opgaat in een activiteit, kun je soms alles om je heen vergeten. Psychologische studies hebben bewezen dat zo’n flow-ervaring veel meer is dan een aangename beloning op het moment zelf. Als die flow zich regelmatig voordoet, kan het ook je algemene welbevinden, je mentale en lichamelijke prestatievermogen en zelfs je tevredenheidsgevoel vergroten.

 

Onderzoek toont aan dat je de kans op flow-momenten kunt vergroten door uitdagingen op te zoeken, gevolgd door ontspanning. Meer flow is niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor de organisatie. Want werknemers die in een flow zitten, blijken tot buitengewone prestaties in staat. Dat komt doordat flow aangenaam voelt. We vinden het fijn als we onszelf een tijdje verliezen. Dus zoeken we die gelegenheid vaker op en verbeteren we daardoor ineens ook onze competentie. In een onderzoek uit 2008 toonden de Duitse psychologen Stefan Engeser en Falko Rheinberg (Universität Potsdam) aan dat studenten die bij het blokken van het vak statistiek in een flow-toestand zaten op het eindexamen betere scores haalden. Blijkbaar hielpen die bijzondere momenten bij het studeren.

 

Een jaar later kwamen Julia Schüler en Sibylle Brunner (toen aan de Universität Zürich) tot een soortgelijk resultaat met hun onderzoek bij 65 marathonlopers. Hoe vaker de amateurlopers tijdens hun training een flow beleefden, hoe sneller ze de 42 kilometer uiteindelijk liepen. Volgens de onderzoekers verhoogde het flow-gevoel hun trainingsmotivatie, zodat ze beter voorbereid aan de start verschenen.

 

Naast dat motiverende effect is er nog een andere reden waarom flow de prestaties bevordert. Volgens de Duitse psychologen Anne Landhäusser en Johannes Keller (Universität Ulm) verwerken we informatie tijdens een flow-moment op een andere manier. We zijn meer geconcentreerd, zien details veel scherper en filteren ‘stoorzenders’ makkelijker weg, zoals lichamelijke waarnemingen, zorgen of behoeftes. Intussen merken we nauwelijks dat de tijd voorbijvliegt.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo