KEREWIN CONSULT

licht op talent

AQ: ga je voor acceptatie of fascinatie?
Dinsdag, 17 december 2019

AQ: ga je voor acceptatie of fascinatie?

Er verschijnen steeds meer artikelen over de Adaptability Quotiënt (AQ). Naast IQ en EQ, geeft deze factor aan hoe groot je aanpassingsvermogen is. Een onmisbare eigenschap in een snel veranderende wereld. Mensen met een hoog AQ blijken het goed te doen op de werkvloer.

 

De Intelligentie Quotiënt (IQ) geeft aan hoe hoog je intelligentie is. Het IQ is lang beschouwd als de belangrijkste factor om te kunnen slagen in het leven. Eind vorige eeuw kwam daar de emotie quotiënt (EQ) bij. Op welke manier ben je in staat je empatisch vermogen in te zetten? Kun je goed omgaan met mensen? IQ is erfelijk, maar kun je in zekere mate verder ontwikkelen door je hersenen actief of bewust te gebruiken. Ook EQ is in zekere mate erfelijk. Maar ook het empatisch vermogen kan verder worden ontwikkeld.

 

En sinds kort wordt er veel geschreven over het AQ; het vermogen om je te kunnen aanpassen. De enige zekerheid die we nu en in de toekomst hebben, is de zekerheid van continue verandering. Daar kun je je tegen verzetten, of je aanpassen en de verandering als een kans zien. AQ wordt vooral in de opvoeding geleerd. Is er altijd voor je gezorgd en geregeld of kreeg je verantwoordelijkheid? Heb je binnen gezeten of buiten gespeeld? Altijd op dezelfde plek gewoond of vaak verhuisd? Hoe vaker een kind zich moet aanpassen, des te gemakkelijker leert het omgaan met verandering.

 

Maar ook als volwassene kun je je AQ verder ontwikkelen. Neem eens een andere route dan normaal, ga aan de andere kant van het bed slapen, boek een reis zonder reisleiding en bepaal ter plekke wat je doet. En als er een reorganisatie is op het werk, zie het dan als een kans. Wacht niet af, maar reageer proactief en positief. Want als je weet dat je baan tóch zal veranderen, kun je het onvermijdelijke maar beter zo snel mogelijk accepteren en je nieuwe koers bepalen. Kies voor kansen en mogelijkheden. Kies je bij verandering voor frustratie of acceptatie? En als je daar de goede keuze in kan maken, vervolgens voor acceptatie of fascinatie?


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo