KEREWIN CONSULT

licht op talent

Ben je authentiek op het werk?
Zondag, 19 januari 2020

Ben je authentiek op het werk?

Privé willen we graag authentiek zijn. Maar is het verstandig om dat ook op het werk te doen? Volgens hoogleraar arbeids- en organisatie psychologie Toon Taris niet: “Als je altijd doet wat bij je past, kom je niet verder.” Psychologie Magazine publiceerde onlangs een uitgebreid interview met de onderzoeker.

 

Taris doet onder andere onderzoek naar werkmotivatie en authenticiteit. Volgens de hoogleraar denken mensen bij authenticiteit vaak aan ‘het échte zelf’. Maar dat bestaat volgens hem niet. Het is althans wetenschappelijk niet vast te stellen. Maar voor ons gevoel maakt dat niet uit, zegt Taris: mensen vóélen zich authentiek als hun gedrag overeenstemt met hun zelfbeeld.

 

Om te kunnen meten hoezeer mensen zichzelf kunnen zijn op het werk, ontwikkelde hij samen met zijn promovendus Ralph van den Bosch de IAM Work-test. Die bevraagt mensen op 3 dimensies:

 

 

  • Authentiek gedrag: is je werk in overeenstemming met je waarden en overtuigingen
  • Gevoel: heb je het gevoel dat je op je werk kunt zijn wie je bent of ben je een ander persoon dan thuis?
  • Externe invloed: in hoeverre hebben anderen invloed op wat je doet of bepaal je dat zelf?

 

Uit zijn onderzoek onder ruim 550 werknemers van twee financiële instellingen, maar ook uit studies van anderen, blijkt dat hoe authentieker iemand op het werk kan zijn, hoe prettiger hij zich voelt. “Je bent meer bevlogen en energieker, presteert beter en de kans op een burn-out of op verveling neemt af. We denken dat dit zo is doordat mensen die authentiek kunnen zijn vaker werk doen dat bij hen past en dat ze dus leuk vinden. Maar ook doordat ze niets hoeven te verstoppen.”

 

Bedrijven zijn het daarom steeds belangrijker gaan vinden dat medewerkers zichzelf kunnen zijn. Vooral in creatieve en innovatieve sectoren, waar authenticiteit gekoppeld wordt aan out of the box kunnen denken en buiten de gebaande paden durven gaan. Meer weten over het belang van authenticiteit? Lees het hele artikel hier. 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo