KEREWIN CONSULT

licht op talent

Commissaris Dick van Well over leiderschap
Dinsdag, 28 juli 2020

Commissaris Dick van Well over leiderschap

“De belangrijkste taak van een leider is het verzamelen van een goed team mensen met verschillend DNA. Niet sturen op een monocultuur met louter ja-knikkers, maar ook weerstand om je heen organiseren. Leidinggeven is een teamsport. De aanvoerder moet in staat zijn om het juiste team te formeren, te inspireren en soms ook de beslissing te nemen dat iemand niet meer wordt opgesteld.”

 

Dick van Well is een doorgewinterd bestuurder en commissaris en Rotterdammer in hart en nieren. Na 35 jaar in verschillende (directie)functies bij bouwonderneming Dura Vermeer was hij 8 jaar lang president commissaris bij Feyenoord. Inmiddels is hij commissaris bij onder andere pensioenuitvoerder APG, netwerkbeheerder Stedin, Ampliar en - nog steeds - Dura Vermeer. Bij twee van deze organisaties was Kerewin Consult betrokken bij een leiderschapstraject.

 

In ons Kerewin Magazine komt Dick uitgebreid aan het woord over zijn visie op leiderschap. Van Well: “Als commissaris sta je op de tribune, niet op het veld. Ik heb als commissaris de kunst van het ‘afblijven’ moeten leren. Een commissaris heeft 3 rollen: werkgever, toezichthouder en coach. Als je te lang in een coachende rol zit, kan toezicht houden lastig worden. Bijvoorbeeld bij Stedin praat ik regelmatig één op één met de bestuurders. Dat gaat dan over onderwerpen waarop zij vastlopen of waarover ze advies willen. Dat is een compleet andere rol dan wanneer ik als toezichthouder de strategie of de cijfers moet beoordelen. Dat was het moeilijkst bij Dura Vermeer. Daar ben ik van de rol van CEO overgestapt naar die van commissaris. Dan moet je leren om af en toe even op je handen te gaan zitten.”

 

Meer lezen? Vraag ons gratis magazine aan via een mailtje aan: assessment@kerewin.eu

 


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo