KEREWIN CONSULT

licht op talent

Inspiratie: Je bent je eigen medicijn

Dinsdag, 9 maart 2021

Inspiratie: Je bent je eigen medicijn


Angst zet het immuunsysteem en zelfherstellend vermogen van het lichaam op slot. Soms tijdelijk, soms voor langere tijd. Hoe je de buitenwereld ziet, is een weerspiegeling van je binnenwereld. Dit betekent dat twee mensen totaal verschillend kunnen omgaan met dezelfde situatie. Je neemt door een bril met donkere glazen de omgeving anders waar dan met een bril met licht gekleurde glazen. En iedereen draagt nu eenmaal een andere bril. 

 

In juni verschijnt het boek 'Je bent je eigen medicijn’ van kinderarts Judith Kocken. In dit boek gaat ze op zoek naar wat gezondheid is en wat je kunt doen voor de gezondheid van jezelf en van anderen. Een gezonde relatie met jezelf heeft impact op je lichaam, gedachten, emoties en hoe je reageert op je omgeving. 

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van eczeem, kan het zo zijn dat de huid, als verbinding tussen je binnen- en de buitenwereld, aandacht vraagt voor iets wat van binnen speelt. Je kunt dan zalf op de zere plek smeren, om een evenwicht te creëren tussen het lichaam en de emoties in het lichaam. Genezing gaat echter een stap verder. Die wordt mogelijk wanneer je je daarnaast bewust wordt van wat je aandacht vraagt; wanneer je je bewust wordt van wat de signalen die het lichaam geeft, je willen vertellen. Aandacht hebben voor de signalen van het lichaam, zoals eczeem, maakt je bewust van jezelf, en de onderliggende, eventueel onderdrukte emoties die er bij je spelen.

 

Zo schijn je een licht op je eigen overlevingsmechanismen en op de angst die daar vaak onder ligt. Meestal is dat angst voor het verlies van controle. Ieder mens heeft deze overlevingsmechanismen. Bevechten of onderdrukken van emoties is niet effectief, maar toch doet iedereen dit. Het leren herkennen en erkennen van je emoties, welke het ook zijn, en ze er te laten zijn, zonder er iets aan te veranderen, zorgt ervoor dat ze verminderen. En dat zorgt ervoor dat het lichaam tot rust kan komen.

 

Het boek verschijnt in juni 2021. Pre-order kan via www.hajefa.nl


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo