KEREWIN CONSULT

licht op talent

Aftellen helpt bij uitstelgedrag
Dinsdag, 6 april 2021

Aftellen helpt bij uitstelgedrag

De 5-secondenregel word vaak gebruikt bij de opvoeding van kinderen. Het klinkt te simpel om waar te zijn, maar het is ook een uitstekend middel om uitstelgedrag te voorkomen. Kortweg komt het hierop neer: bedenk je iets om te doen, tel dan af van 5 naar 0 en doe het vervolgens. Oftewel: 5-4-3-2-1-doen! De Amerikaanse auteur Mel Robbins schreef er een bestseller over en haar TedX-optreden over het onderwerp is inmiddels al meer dan 26 miljoen keer bekeken.

 

Hoe kan het dat je je brein kunt foppen met zo'n eenvoudig trucje? Ben Tiggelaar verklaarde in NRC: "Een belangrijke eigenschap van de menselijke motivatie is ambivalentie. We willen aan de slag met een klus, maar ook nog even pauzeren. We willen naar bed, maar ook nog even Netflix kijken. (...) Door hardop af te tellen naar nul en in actie te komen, leid je jezelf af van potentieel ondermijnende gedachten en gevoelens.”

 

Het aftellen werkt omdat je jezelf hierdoor geen tijd gunt om excuses of redenen te verzinnen iets uit te stellen of niet te doen. Door het tellen is er geen plek in je hoofd voor het interne ‘ja, maar’ gesprek. Simpel, maar effectief, je voorkomt dat je motivatie alweer is verdwenen voor je bent begonnen.

 

Dit principe werkt niet alleen tijdens het werk, maar bijvoorbeeld ook in de sport. Golfers hebben bijvoorbeeld vaak last van de piekergedachten voordat ze slaan. Piekeren verkrampt je lichaam en het brein. Aftellen van 5 naar 1 leidt de aandacht weg van het piekeren, zodat brein en lichaam met veel meer ontspanning kunnen presteren.

 

Bekijk hier het TedX-filmpje van Mel Robbins.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo