KEREWIN CONSULT

licht op talent

Omgaan met kritiek kun je leren
Maandag, 12 april 2021

Omgaan met kritiek kun je leren

Het is nooit leuk om kritiek te krijgen. Maar je hoeft je er niet compleet door uit het veld te laten slaan. De mate waarin het je persoonlijk raakt, hangt voor een groot deel af van je zelfwaardering.

 

Als je negatief over jezelf of je prestaties denkt, kan een simpele opmerking van een vriendin of collega je al uit balans brengen. Kritiek komt vaak onverwacht en kan verschillende gedaanten aannemen. Zo kan een negatieve boodschap verpakt zijn in een zogenaamd grappige opmerking of als steek onder water. Dit soort verkapte kritiek kun je het best proberen te negeren. Tenzij de ander dit vaker doet, want dan zit er kennelijk meer achter. Ga dan het gesprek aan. 

 

Een goede manier om met inhoudelijke kritiek om te gaan, is ‘judo met woorden’. Hierbij is het doel om de tegenstander buiten gevecht te stellen zonder hem te verwonden. Het belangrijkste is om op een rustige, bedachtzame manier te reageren en eerst uit te zoeken waar de kritiek precies over gaat, voordat je samen naar een oplossing zoekt. Dat maakt de kans op een vijandige, ondermijnende sfeer en emotionele wonden een stuk kleiner.

 

Judo met woorden bestaat uit 3 stappen:

 

1. Zorg dat je begrijpt waar de kritiek over gaat

2. Ontwapen de ander

3. Onderhandel over wat nodig is om het probleem op te lossen

 

In Psychologie magazine lees je meer over omgaan met kritiek.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo