KEREWIN CONSULT

licht op talent

Waar komt onze productiedrang vandaan?
Maandag, 26 april 2021

Waar komt onze productiedrang vandaan?

De hardste werkers zijn onze grootste helden, stelde Kelli van der Waals onlangs in een column in Vrij Nederland. “Als er al niet wordt neergekeken op deeltijdwerk, dan ken ik in elk geval weinig mensen die openlijk trots zijn op het feit dat ze minder dan 40 uur in een baan steken”, aldus Van der Waals.

 

Tot een dik jaar geleden werd onze productiedrang nog een beetje getemperd door onproductief winkelen, uitjes, borrels na het werk en andere samenkomsten. Nu is produceren één van de weinige dingen die ons resten om de tijd door te komen. Zelfs nietsdoen is in dienst gaan staan van productiviteit. En dat is een probleem volgens de columniste.

 

Ze schrijft: ‘De populaire meditatie-app Headspace heeft een serie van 8 afleveringen op Netflix. De Headspace Guide to Meditation. Het is een interessant contrast: de trailer belooft ‘een grotere bekwaamheid om niet afgeleid te zijn te verkrijgen via een medium dat bestaat om je af te leiden. Met een voice-over die je verleidt om even niets te doen, helemaal niets. Om even te stoppen. Voor veel gebruikers is Headspace juist een middel om door te gaan. Om zichzelf in het gareel te krijgen en beter te focussen. Om de zucht naar individuele productie te vervullen. Een hoog goed, in onze wereld.’

 

Opstaan om 5 uur
Omdat de cultuur al langer gericht is op het vergroten van de individuele productie, is er een lange reeks productie-hackende methodes. Zoals The Bullet Journal-methode, die hypereffectiviteit belooft middels het juiste gebruik van bulletpoints. Er is de 5am Club van Robin Sharma, wiens volgers om 5 uur ’s ochtends opstaan om meer gedaan te krijgen. Informatica professor Cal Newport bracht ons Deep Focus. Rules for Focussed Succes in a Distracted World. En de bekendste: David Allens methode Getting Things Done. De kunst van stressvrije productiviteit.

 

We vergeten daarbij dat het heel belangrijk is om af en toe helemaal niets te doen. De sleutel tot het leven als een creatief persoon is om naar buiten te staren, een beetje te mijmeren zonder doelgerichte actie. Want dan komen de ideeën. Nietsdoen mag dus, ook als het niet in dienst staat van productiviteit!

 

Lees het hele artikel hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo