KEREWIN CONSULT

licht op talent

Inspiratie: Podcast Dido en De Fundamenten
Maandag, 10 mei 2021

Inspiratie: Podcast Dido en De Fundamenten

Bij Kerewin laten we ons graag inspireren door grote denkers, mooie boeken, interessante verhalen en natuurlijk door de natuur. Deze maand vielen het boek ‘De Fundamenten’ van Ramsey Nasr en de podcast ‘Dido en de noodlottigheid van het bestaan’ ons op.

 

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr zichzelf stelt in ‘De Fundamenten’. De pandemie legt volgens hem bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn.

 

Stap voor stap bevraagt hij de westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien. Niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. ‘De fundamenten’ is daarmee naast een indringende hartenkreet, een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

 

Noodlot

In 'Dido en de noodlottigheid van het bestaan‘ wordt de opera Dido & Aeneas verteld en gezongen vanuit het drama van koningin Dido. Een 17e-eeuws drama dat voor de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter nog altijd actueel is. Dagelijks ziet hij de problemen van Dido terug in zijn praktijk. De Wachter vertelt over de onvermijdelijkheid van het lot en de noodzaak dat te aanvaarden. Door de muziek wordt zoals de Wachter het zegt: "De onmogelijkheid getroost door de schoonheid”.

 

Deze actuele thematiek waar De Wachter veel over schrijft, herkende regisseur Robin Coops in het oude verhaal van Dido & Aeneas. Hij bedacht samen met de Noorderkerkconcerten een moderne uitvoering van het verhaal en toen kwam Covid-19. Alles werd afgelast maar het verhaal moest toch verteld worden. Ruben Pest, film- en podcastmaker, kwam bij het team en zo werd de opera een driedelige VPRO-podcastserie die is te beluisteren via Spotify en bij NPO Radio 4.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo