KEREWIN CONSULT

licht op talent

Wat is de beste persoonlijkheidstest?
Dinsdag, 8 juni 2021

Wat is de beste persoonlijkheidstest?

Wat zijn de beste persoonlijkheidstesten? Op loopbaanlinks.nl vind je de tien meest gebruikte persoonlijkheidstesten met een omschrijving en een ranking. Veel populaire testen zijn gebaseerd op de niet-wetenschappelijke inzichten van Jung. Deze werken vaak met stereotyperingen waardoor mensen in ‘hokjes' worden geduwd. Met het risico dat er uitspraken worden gedaan als: “Jij bent blauw." "Ik ben een echte veldmaarschalk van het type ENTJ." Of: ”We hebben op deze afdeling meer rode mensen nodig.” 

Het gevaar van niet-wetenschappelijke testen is dat er uitspraken worden gedaan met verstrekkende gevolgen. Bijvoorbeeld voor het aannemen van personeel, het samenstellen van een team of bij een beoordelingsgesprek. Dat betekent niet dat je deze tests niet moet gebruiken. Alleen moet je voorzichtig zijn met de conclusies. Als je een beschrijving van iemands persoonlijkheid wilt hebben, kun je het beste een Big Five test gebruiken. Deze werkt niet met kleuren of typen maar laat per persoonlijkheidsdimensie zien waar jezelf of iemand anders staat. Zelfs voor een Big Five test geldt echter dat dit slechts een methode is om naar jezelf te kijken. Bovendien geldt dat jouw persoonlijkheid maar voor een deel bepaalt hoe je functioneert. Want je omgeving en mensen waarmee je samenwerkt hebben hier ook invloed op.

Het doel van een persoonlijkheidstest is om iemands persoonlijkheid te beschrijven. Aan de hand daarvan kun je een inschatting maken of iemand bijvoorbeeld geschikt is voor een bepaalde functie. Als je mensen vraagt zichzelf of anderen te beschrijven, kun je deze beschrijvingen verdelen in vijf kenmerken: extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, ordelijkheid en openheid. Deze vormen de basis voor de big five persoonlijkheidstheorie. Sommige mensen spreken liever van dimensies omdat iedereen een bepaalde score heeft op elk van deze vijf kenmerken. Iemand is dus niet extravert of introvert maar heeft bijvoorbeeld een gemiddelde of hoge score op de schaal extraversie. De big five persoonlijkheidstheorie is één van de meest onderzochte persoonlijkheidsmodellen.

De tests die op Loopbaanlinks worden besproken zijn Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), Management Drives, Insights Discovery, DISC, Enneagram, Belbin teamrollen, Roos van Leary en Kernkwadranten van Ofman. Bekijk het overzicht hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo