KEREWIN CONSULT

licht op talent

Scherp en relaxed met een stoïcijnse mindset
Woensdag, 1 september 2021

Scherp en relaxed met een stoïcijnse mindset

Toen Mark Tuitert in 2010 olympisch goud won op de 1.500 meter schaatsen, dacht hij niet aan winnen, maar aan Epictetus en Seneca. Al 20 jaar gebruikt hij de principes van stoïcijnse filosofen om het hoofd te bieden aan de immense druk van topsport en de grote uitdagingen in zijn privéleven. In zijn boek DRIVE beschrijft hij 10 praktische lessen waarmee iedereen, voor elke situatie, een stoïcijnse mindset kan trainen.

 

Stoïcijnse filosofie ontstond in Griekenland, ruim 2000 jaar geleden. Het was het tijdperk van Socrates, Plato en Aristoteles, de bloeiperiode van de filosofie. De stoïcijnen zochten niet alleen naar wijsheid: de vraag hoe je goed kunt leven stond bovenaan hun checklist. Stoïcijnse filosofie kenmerkt zich dan ook door praktische nut. Om goed te kunnen leven, moeten we goed leren nadenken en helder krijgen wat we belangrijk vinden in ons leven. Hoe nemen we de juiste beslissingen? Hoe houden we onszelf minder voor de gek?

 

Tuitert: “Ik noem het stoïcisme ook graag een realistische filosofie. Hedendaagse positiviteitsgoeroes leggen vaak de nadruk op wensdenken of abstracte concepten. Als we maar hard genoeg willen dan kunnen we de werkelijkheid naar onze wil buigen. Het stoïcisme is hier het tegenoverstelde van. De stoïcijnse mindset legt de nadruk op het accepteren van de realiteit en het onderzoeken van je eigen oordelen en gedachten. Het doel is om dat kleine beetje wat je wél kunt bepalen op een goede manier te sturen.”

 

In de stoïcijnse filosofie draait het om in overeenstemming te leven met de natuurwetten waar iedereen aan onderworpen is. Het heeft geen zin om je daar druk om te maken. Je kunt boos worden omdat het regent, maar daarmee houdt de regen nog niet op. De stoïcijnse filosofie helpt je om je te ontdoen van dat soort nutteloze emoties. Want alleen als je gemoedsrust ervaart, is het mogelijk om echt voldoening en zingeving te vinden. Deze manier van denken, het creëren van een stoïcijnse mindset, kun je trainen. Het boek van Tuitert is daar een goed hulpmiddel bij.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo