KEREWIN CONSULT

licht op talent

Het geluk van bewust leven
Maandag, 24 oktober 2022

Het geluk van bewust leven

Neemt jouw geluk toe als je het uit simpele dingen haalt en je daar bewust van bent? Of heb je het liever steeds groter en gekker. Komiek Jochem Myjer praatte daar onlangs over in het tv-programma Over Leven bij Human. Hij maakte de afgelopen jaren veel mee, maar in plaats van in de put te raken, leerde het hem bewuster te leven, en nog meer te genieten. 

 

Na een lange ziekteperiode in 2011 pakte Jochem zijn vak weer op. Het lukt hem zijn doel te behalen: 100 keer optreden in Carré. Maar dan komt het besef dat deze honderdste keer hem niet gelukkiger maakt dan de tiende keer dat hij daar optrad. “Ik realiseerde me dat er geen gradatie zit in geluk. Daarom probeer ik steeds meer om het geluk uit de kleine dingen te halen.”

 

“Na die honderdste keer Carré was ik helemaal blij, maar ik vroeg me ook af: is het daadwerkelijk gaver om honderd keer in Carré te staan, dan de eerste keer dat je in theater PePijn in Den Haag stond? En daarop was het antwoord ‘nee’. Toen ben ik verder gaan kijken. Als ik met mijn kinderen naar voetbal ga op zaterdagmorgen, waar ik veel geluk uithaal, is dat dan een ander soort geluk dan wat ik voel na een goede show? En ook daar besefte ik me dat dat hetzelfde geluk was. Zo ben ik daar bewust naar gaan kijken. Ik word gelukkig in de natuur? Dan ga ik elk jaar wandelen in mijn eentje. Ik word gelukkig van een museum? Dan ga ik vaker naar een museum toe. En zo kan ik op een gekke manier mijn eigen gelukkig een beetje bewerkstelligen.”

 

Interviewer Coen Verbraak: "Wat is dan de moraal van het verhaal?”

Jochem: “Dat er geen gradatie in geluk zit. Dat is zo’n essentieel punt. Je kunt je heerlijk voelen na een show, maar zo’n fijn moment kan je ook thuis op de bank hebben. Of bijvoorbeeld als ik ga wandelen: ik kan daarvoor naar Noorwegen vliegen, maar ik kan ook een tocht op de Veluwe proberen. Dat laatste heb ik gedaan en ik vond het er fucking mooi. Dus ik probeer het geluk steeds dichterbij huis te halen en het in de simpele dingen te vinden.”

 

Neemt je geluk daardoor ook toe?

“Ja, omdat ik er bewuster mee bezig ben. Omdat ik weet dat ik niet meer een marathon hoef te lopen om gelukkig te worden. Als ik één kilometer hardloop kan ik ook gelukkig zijn.”

 

Bekijk het hele interview hier.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo