KEREWIN CONSULT

licht op talent

Sollicitanten beoordelen op hun game-gedrag
Maandag, 31 oktober 2022

Sollicitanten beoordelen op hun game-gedrag

Het bedrijf IamProgrez van Linda Frietman analyseert game-data en vertaalt die naar soft skills. Linda: “Soft skills zijn voor veel functies net zo belangrijk als een diploma. Dat is logisch; een creatieve programmeur heeft dezelfde opleiding maar een andere baan dan een analytische programmeur.”

 

Met IamProgrez heeft Linda een manier gevonden om soft skills - van bijvoorbeeld sollicitanten - zichtbaar te maken. Linda: “Ruim 7 miljoen Nederlanders gamen dagelijks. De grootste groep is tussen de 18 en 35 jaar en 46 procent is vrouw. Daar ligt een schat aan data. Niet om op te sturen, maar wel om te gebruiken als informatie. Wij kijken met IamProgrez naar de 5 games die kandidaten het meest spelen. Wat je daar uit kunt halen, is bijvoorbeeld of iemand een teamspeler is en welke positie hij of zij dan speelt in een team. Die informatie kun je vertalen naar de werkvloer. Maar we kijken bijvoorbeeld ook of iemand creatief of analytisch is, of je goed kunt organiseren en hoe je samenwerkt.”

 

Starbucks is één van de bedrijven die dit soort data al langer gebruikt. De ceo voorspelt zelfs dat het game-gedrag straks een onderdeel van het cv wordt. Linda: “In Nederland maakt onder andere Defensie gebruik van gaming-data. Voorheen werd daar 1 op de 3500 kandidaten aangenomen, nu is dat 1 op de 1500. Jongeren die precies die games spelen waarin je de skills nodig hebt die bij Defensie ook belangrijk zijn, krijgen een ‘golden ticket’.”

 

Kijk hier voor meer informatie.


 terug
Nederlands Instituut van Psychologen logo Cedeo logo EMCC Netherlands logo