Jaarlijks ervaart bijna één op de vijf werknemers burn-outklachten. In 2022 was overspannenheid en burn-out de op één na meest genoemde reden voor uitval op het werk. Mensen krijgen ook steeds jonger last van stressklachten. Een enkele oorzaak is niet aan te wijzen, wat wel helpt is stress bespreekbaar maken op het werk.
Als we de media mogen geloven, lijdt Nederland aan een ware burn-outepidemie die vooral jonge ambitieuze hoogopgeleiden treft. Daartegenover staan sceptici die de burn-out bestempelen als de zoveelste beroepsziekte-hype, vergelijkbaar met de muisarm uit de jaren negentig. Wie heeft er gelijk? Er is geen afgebakende definitie van de term burn-out, zegt Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar stress en veerkracht verbonden aan het Amsterdamse UMC. “Geen enkele arts kan betrouwbaar vaststellen of iemand een burn-out heeft. Daarom is zowel het verschijnsel verklaren als er een oplossing voor vinden onmogelijk. Terwijl mensen soms last hebben van zeer ernstige klachten.”
Mensen krijgen steeds jonger last van psychische klachten, constateert Maudie Derks, ceo van verzuimbegeleider Acture in het FD. “Het is een trend. Jongeren hebben het gevoel geen controle over hun leven te hebben. Ze hebben nog weinig coping mechanismen ontwikkeld om te kunnen dealen met situaties die niet ideaal zijn.” Met de komst van internet en de mobiele telefoon is het leven volgens haar complexer geworden. De druk om altijd 'aan' te staan is hoog, terwijl sociale media jongeren ook privé prestatiedruk opleveren.
Ondanks het veelvoud aan factoren die voor overmatige stress kunnen zorgen, kunnen werkgevers wel degelijk een rol spelen in de preventie van uitval, zegt Derks. Want die wordt vaak veroorzaakt door het samenspel tussen werk en privé. Op het werk zijn een hoge werkdruk, onduidelijkheid over de taakstelling, weinig autonomie en een gebrek aan feedback en waardering allemaal factoren die bijdragen aan uitval.
Lees het volledige artikel hier.